Ijesztő: Hackerek képesek mikrofonná alakítani a fülhallgatódat!

2016. november 24., csütörtök




Az izraeli Ben Gurion Egyetem kutatói képesek voltak egy olyan kódot írni, mely képes átvenni a fülhallgatónk működése felett az irányítást, és a mikrofont lehallgató készülékké alakítani. Gyakorlatilag bárkit le lehet majd hallgatni a jövőben?

Egyszerre izgalmas, de nagyon ijesztő is, hogy merre tart a tudomány és a szoftveres hacker technika. Azt eddig is tudtuk, hogy a mai világban rengeteg minden lehallgató készülékké alakítható, de a mostani eredmények, és egy érdekfeszítő kísérlet ténylegesen megmutatja, hogy hétköznapi tárgyaink is szemei és fülei lehetnek azoknak, akik minket figyelnek.

Ijesztő kísérlet járt sikerrel

Izraeli kutatók képesek voltak olyan kódot írni, mely egy egyszerű fülhallgatót – mely rendelkezik mikrofonnal – képes átalakítani egy precíz lehallgató készülékké.

Ez nem valami sci-fi, ez maga a valóság. Ma már annyira fejlett technológiát használ az ember, hogy gyakorlatilag sokminden átalakítható, amiben van elektronika.

És még csak az sem kell, hogy ezeket megbuherálják, vagy szétszereljék. A kutatók egész pontosan egy malware jellegű programot írtak, ami átveszi a kütyü felett az irányítást, és a fülhallgatóban lévő hangszórót arra használja, hogy hangok rögzítsen.

Ráadásul mindez 20 méteres hatótávolságban is működik. Ezt egy csúcstechnológiával felszerelt csapat még jobban ki tudja bővíteni. Belegondolni is ijesztő, hogy az amerikai NSA hol tarthat a lehallgatási botránya óta, melyet Edward Snowden terített ki a közvélemény számára.

Az egész kísérlet azt hivatott demonstrálni, hogy mennyire könnyű viszonylag kis energia és erőforrás ráfordításával olyan megfigyelő rendszereket létrehozni, melyekhez a megfigyelést végző eszközöket maguk az átlag polgárok szolgáltatják.

Megvalósult összeesküvés elmélet

Sokak paranoid rémálma vált ezzel valóra, egy olyan világ melyről évek óta prédikálnak, és ami eddig csak maximum az összeesküvés elmélet könyvekben volt említve.

Belegondolni is szörnyű, hogy napjainkban a saját tévénket, számítógépünket, telefonunkat alakíthatják mikrofonná, vagy kamerává, méghozzá anélkül hogy mi erről tudnánk.

Ez rengeteg személyiségjoggal kapcsolatos kérdést vet fel, azonban nem csak az etikai szabályozása nagyon aggályos, hanem a megfigyelések miértje is.

A terrorizmus elleni harcra, a biztonságra hivatkoznak a legtöbben a megfigyelés pártiak közül, azonban mások úgy vélik, ez az egész megfigyelés csak az új világrend totalitárius világkormányának az előkészítésére szolgál.

Egy ilyen „szép és új”világban minden ember meg lenne figyelve, minden ember kapcsolatban állna a rendszerrel. Nem lennének többé meg nem hallott mondatok, szavak, leírt sorok. Egyesek odáig mennek, hogy már gondolatolvasó gépek globális működését vizionálják.

Napjainkban is folynak érdekes, és határozottan sikeres kísérletek, melyek során már képesek voltak gondolatot olvasni emberi agyakból. Ha ez lehallgatásra használnák egyes titkos szervezetek – amit talán már napjainkban meg is tettek – az lenne az emberi privát szféra teljes megsemmisülése.

Hiszen attól kezdve nem lenne titkunk senki előtt. Bárki bele tudna hallgatni a gondolatainkba, tudná, mit érzünk, mire gondolunk, mik az álmaink. Minden megszűnne, amit eddig ismertünk a magánszférával kapcsolatban.

A helyzet még nem ennyire rossz, de közel járunk ahhoz, hogy egy megfigyelésen alapuló globális rendszer jöjjön létre, mely robotok és szolgák módjára tartaná 24 órás megfigyelés alatt a világ polgárait.

tudomány technológia technika összeesküvés


Megtekintések száma: 80978





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet