Ilyen az új csernobili acélszarkofág

2016. december 29., csütörtök




Mint ismeretes, 2016 novemberének végén új, masszív acélszarkofágot telepítettek a legendás csernobili atomerőmű még mindig sugárzó blokkja fölé. Most képeket mutatjuk meg, hogyan is néz ki ez a szarkofág, és milyen a belsejében.

1986. április 26-án Pripjaty és Csernobil lakosai óriási robbanás hangjára lettek figyelmesek. Akkor még nem is sejtették, hogy a világtörténelem egyik legnagyobb atomkatasztrófájának közvetlen szemtanúi voltak.

Másnap reggel Szovjet katonai járművek jelentek meg, és közölték az emberekkel, hogy evakuálni kell az egész várost és a környéken méghozzá azonnali hatállyal.

Rengeteg busz érkezett, amivel elszállították ezeket az embereket, helyiek lakosokat, csernobili dolgozókat.

Pripjaty városa órák alatt kiürült, és mire az utolsó buszok is elhagyták a települést, már nyilvánvaló volt mindenki számára, hogy pontosan mi is történt: felrobbant az atomerőmű egyik reaktorblokkja, és óriási mérgező sugárzás került a levegőbe.

Az atomerőmű mind a mai napig nagyon veszélyes és ugyan már nem öl közvetlenül a sugárzás, még mindig szükség van az épületkomplexum teljes elkülönítésére.

Korábban már emeltek az épület fölé egy szarkofágod, majd később azt restaurálták, most azonban egy új acélszarkofágot kapott 20116 novemberének végén.

Nemrégiben pedig különböző képeket adtak ki a helyszínről, melyeken a szarkofág látható, és az egyik képen feltűnik az acélszarkofág belseje is.

A recés-mintás felület nem más, mint a szarkofág belső, sugárzás visszaverő borítása.

A 2011 és 2016 között fölépített, 36 ezer tonnás, 110 méter hosszú, 257 méter széles és 105 méter magas acélszerkezet 1,5 milliárd euróba került, és a tervek szerint 100 éven át nyújt majd védelmet a radioaktív sugárzás ellen.

1986-ban felrobbant négyes blokk lezárt irányítóterméről is készült egy nagyon kísérteties panoráma fotó.

Csak remélni merjük, hogy a jövőben nem fog hasonló atomkatasztrófa bekövetkezni, mert ha ma történne egy ilyen, sokkal súlyosabb következményei lennének, mint akkor voltak.

katasztrófa érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 65592





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet