Ilyen egy Földi év az űrből nézve

2017. január 15., vasárnap




Egy látványos és ötletes űrbéli animáció mutatja be, hogy milyen a Föld egy éve.

Sokan gondolhatnák úgy, hogy a Föld egy éve ne annyira látványos az űrből nézve, hiszen csak forog és forog saját tengelye, és a Nap körül.

Azonban ennél jóval többről van szó, és maga a folyamat is látványosabb, mint azt a közvélemény gondolja. Ha nem forogna a Napunk körül a bolygónk, akkor egyetlen évszak uralkodna a bolygón.

Hogy pontosan melyik lenne ez, az attól függne, hogy a Naptól milyen távolságban állna meg a keringésünk. A keringés leállásával azonban az űr távoli sötétjébe sodródna ki a bolygónk idővel, így a biztos fagyhalál várna ránk.

Így gyakorlatilag nem más, mint a Nap és a Föld közti kozmikus keringő az, ami életben tart mindent, és mindenkit a bolygón.

A Föld keringési ideje egy év. Az év 365 napból, pontosabban 365 napból és 6 órából áll. Ennyi idő alatt kerüli meg a Föld nagy sebességgel egyszer a Napot. A keringés nyugatról kelet felé történik.

A Nap körüli keringés során Földünk felszínét nem egyformán világítja meg a Nap. Amikor nálunk tél van, a déli félgömbön süt erősebben a Nap, ott tehát nyár van. Az év folyamán különbözőképpen érik Földünk felszínét a napsugarak. Ezért alakult ki nálunk a négy évszak: tavasz, nyár, ősz, tél.

Ha letelt ez a naptári és csillagászati értelemben vett ciklus, akkor pedig minden kezdődik elölről, ahogyan az már évmilliárdok óta zajlik.

Ha tetszett? OSZD MEG másokkal is!

érdekes video érdekesség csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 47358





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet