Ilyen egy gőzerővel dolgozó kvantumszámítógép hangja!

2018. február 6., kedd




Az IBM közzétett egy videót, melyben az általuk működtetett csúcsteljesítményű gépek hangjait is hallani. A jövő technológiájának hangja?

A kvantumszámítógép lehet az emberiség nagy jövője.

Egy olyan eszköz, mely sokmindent átíhrat a jövőben, és az emebriség helyett lesz majd képes gondolkodni.

Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy a jövőben a fejlettebb mesterséges intelligenciát is kvantum-számítógépek fogják működtetni.

A kvantumszámítógép a jövő nagy ígérete, olyan számítóeszköz, amelyik úgy végez adatokon számításokat, hogy közvetlen módon használ kvantummechanikai jelenségeket, ilyen a kvantum-szuperpozíció és a kvantum-összemosódás.

A hagyományos számítógépben az információt bitekben tárolják; a kvantumszámítógépben pedig qubitekben.

A kvantumszámítás alapelve, hogy kvantumtulajdonságokat használunk adatok ábrázolására és strukturálására, továbbá kvantummechanizmusokat használunk arra, hogy műveleteket végezzünk ezen adatokkal.

Kétség sem fér hozzá, hogy a jövő infrastruktúrájának alapját fogja képezni.

Az IBM most betekintést adott egy videó keretében abba, hogy miylen is a kvantumszám,ítógép rendszerek között lenni, és sétálni.

A dolog érdekessége az, hogy lehet hallani a kvantum-számítógépek nagyon érdekes hangját. Nem készült még ehhez fogható, valami páratlan!

A kvantumszámítógépekben az adatok alapegysége a kvantumbit (qubit), aminek sajátossága, hogy nemcsak 1 és 0 értéket tud felvenni, hanem az úgynevezett szuperpozícióban a kettőt akár egyszerre is.

Két qubit például négy állapotot vehet fel együttesen, elméletben pedig a kvantumszámítógépek több millió műveletet tudnak majd végrehajtani egy időben.

Mindez meglehetősen komplex számításokat és a mai szuperszámítógépekhez képest páratlan számítási teljesítményt tesz lehetővé: a kvantumszámítógépeket hatékonyan lehet majd bevetni strukturálatlan információkból felépülő adatbázisokban való keresésnél, különféle optimalizálási feladatoknál, összetettebb matematikai problémák megoldásánál és adattitkosításnál is - egy kvantumszámítógépen például alig néhány órába telik egy 1000 számjegyű kód feltörése.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány kvantumfizika tehcnika kvantumszámítógép


Megtekintések száma: 20165





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet