Ilyen lávát még biztosan nem láttál, ami t Hawaii pajzsvulkánja ont magából!

2017. március 10., péntek




A hawaii Kilauea pajzsvulkán mostani kitörése és lávafolyása igazán különleges volt. Tudd meg, miért!

A hawaii Kilauea egy napjainkban is aktív pajzsvulkán. A tűzhányó 1983 januárja óta tör ki újra és újra, és elég valószínű, hogy lesznek még komolyabb kitörései az elkövetkező évtizedekben, évszázadokban, és talán sohasem szunnyad el teljesen.

A mostani kitörés, és vulkáni aktivitás azonban csodálatosan szép látványt nyújtott, melyet több helyi, és ott jelenlévő turista is megörökített.

Ugyanis a sziklák között kanyargóan folyó láva nem akármilyen színekben pompázott: gyönyörű kékes-lilás színben izzott.

Persze nem trükkről van szó, és nem is optikai csalódástól. Ennél jóval egyszerűbb, és természetesebb a magyarázat.

A láva általában vöröses és narancssárgás színekben pompázik, egészen addig, amíg ki nem hűl, és meg nem szilárdul.

Késő alkonyatkor és a hajnali órákban a Nap a horizont körül jár, ilyenkor pedig különleges viszonyok alakulnak ki, és érdekes félhomály borul a tájra.

Ekkor a fény olyan speciális módon szóródik, hogy az ég egészen erős sötétkékké válik, a vöröses és sárgás fények pedig egyszerűen kiszöknek az űrbe.

Ilyenkor a felszínen megtalálható dolgok színe is mélykékké válik akárcsak a Hawaii vulkánjából kifolyó láva is. A kék órának nevezett időszakban ezért a láva úgy néz ki, mintha kéken izzana, pedig valójában ugyanolyan hétköznapi láva, mint bármilyen más vulkáné.

Ennek ellenére létezik kék láva, így akik nem akarnak lemondani a valódi kék láva látványától, és nem érik be az illúzióval, azoknak érdemes meglátogatni a Kawah Ijen kéken folyó lávatengere kápráztatja el az embert.

Az ottani kék láva színét a benne lévő magas koncentrátumú kén adja.

hihetetlen hihetetlen helyek gyönyörű helyek


Megtekintések száma: 118895





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet