Ilyen lesz majd az Európa jég alatti óceánjának feltárása

2016. december 29., csütörtök




Egy nagyon részletes, látványos animációs film keretében mutatják be, hogy hogyan is fognak majd az elkövetkező évtizedek missziói során lefúrni az Európa jégpáncélja alá, hogy szemügyre vehessék az alatta rejtőző óceánt.

A NASA szakemberei gőzerővel dolgoznak egy nagyon izgalmas misszió előkészítésén: a Jupiter egyik jég borította holdjára, az Európára akarnak kutatókat küldeni, vagy elsődlegesen egy szondát, mely képes lefúrni a mélybe.

Nemrégiben a NASA egy óriási bejelentés keretében sajtótájékoztatót tartott arról, hogy folyékony víz és vízgőz jelenlétét fedezték fel az Európa nevű hold egyik gejzírjénél.

Ez felvetette annak a lehetőségét, hogy képesek legyenek a tudósok a jövőben mintát venni a mélyről jövő felszín alatti óceánból, és kiderítsék, van-e odalenn élet.

A következő lépés azonban elkerülhetetlenül az lenne, hogy szondát, vagy egy különleges fúrófejjel ellátott szerkezetet juttassanak a holdra, ami fúrásba kezdene.

A fúrás végeztével aztán egy speciális tengeralattjárót küldenének a mélybe, mely az élet jeleit, és élőlényeket kutatna odalenn.

Egy látványos videóban mutatják be, melyet James Cameron – a Titanic rendezőjének – közreműködésével készítettek el. A missziót, melyet a dokumentum film bemutat, ugyan azóta törölték, de ez még azelőtt volt, hogy folyékony víz nyomait találták volna meg 2016-ban a felszínen, gejzírek közelében.

Az új eredmények sokak szerint újra életre fogják hívni ezt a tervezetet, vagy egy ehhez nagyon hasonló forgatókönyvet.

Érdemes végignézni a videót, amin lélegzetleállító módon mutatják be, hogyan fúrnak le az Európa jege alá, és küldenek le egy tengeralattjárót, ami az élet után kutat majd.

tudomány hihetetlen űrkutatás élet más bolygókon


Megtekintések száma: 39965





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet