Íme a tudományos ok, amiért a nők máshogy élik meg az orgazmust

2015. augusztus 14., péntek
Nem titok, hogy az orgazmus csodálatos érzés, de vajon tudod, hogy miért? Itt jön a képbe a tudomány. Miért van az, hogy a tested gyönyörként éli meg, és miért annyira más ez az érzés a férfiaknál és a nőknél? Az orgazmus általában pár másodpercig tart, nőknél általában elnyújtottabb szakaszt jelent, mint a férfiaknál, ugyanakkor a nők körében sokkal változatosabb az intenzitása, és ezzel együtt a megélése.

Dr. Golt Herstege tanulmányozta a nők és a férfiak agyát orgazmus közben. Az alanyok egy MRI készülékbe feküdtek, míg párjuk a csúcsra juttatta őket.

Ez a tanulmány fényt derített arra, mi is történik tulajdonképpen az agyunkkal szex közben, és azt is, hogy miért élnek meg a nők és a férfiak is különböző szexuális élményt.

Érintés

Köztudott tény, hogy a nemi szervek teli vannak idegvégződésekkel. Amikor elkezdjük kényeztetni partnerünket, akkor limbikus rendszerünk jelet küld az agyunknak a dopamin aktiválására.

szex-szerelem

Hogy mi is az a dopamin röviden? A dopaminnak több funkciója van az agyban. Pszichológiailag egyik legérdekesebb hatása a jutalmazásban betöltött szerepe. Akkor aktiválódik, ha valamilyen pozitív hatás éri az élőlényt, vagy az élőlény egy jelző inger megjelenését követően jutalomra számít. Tehát a dopamin alapvetően boldoggá tesz, hirtelen úgy érezzük, minden csodálatos.

Vagyis a kényeztetés következtében oxigén dús vért termel a szervezeted, a dopamin megnő a szervezetedben, te pedig a fellegekben érzed magad, elérkezel a csúcsra.

[pullquote]És azt tudtad, hogy az orgazmus következtében pl. a hajhúzás vagy a harapás nem fáj annyira?[/pullquote]

A nők miért ragaszkodnak jobban szexpartnerükhöz?

Azt tudjuk, hogy orgazmus közben nagy mennyiségű oxitocin, más néven „szerelem hormon” szabadul fel testünkben. A nők sokkal többet termelnek belőle, mint a férfiak. Ez lehet a magyarázata, hogy a férfiak sokkal könnyebben elszakadnak szexuális partnerüktől, mint a nők. Viszont a szervezetünk nem tudja eldönteni, hogy éppen egy egy éjszakás kalandról van-e szó, vagy intimebb kapcsolatról, így oxitocin szabadul fel mindkét irányból. Ez okozhatja , hogy a nők sokszor jobban ragaszkodnak alkalmi partnerükhöz.

Az oka, hogy a szexet máshogy éli meg a két nem

A férfiaknál az orgazmus fázisa intenzív, de rövid idejű, mindössze három-öt másodpercig tartó. Sokan úgy vélekednek, hogy talán ez a rövidség készteti őket a minél többszöri ismétlésre. A nők ezzel szemben 10-15 másodperce orgazmussal dicsekedhetnek, vagy még ennél is többel. Köztudott, hogy ők képesek egymás után többször is orgazmust átélni. A férfiak egy része is képes rá, de magömlésre csak egyszer vagy kétszer kerül sor. Vannak olyan nők, akik gondolati úton is eljutnak a csúcsra.

A nő és a férfi fejlődéstörténete olyan mintha egy kicsit szinkroneltolódásban lenne. A fiú magzat tesztoszteronszintje már a terhesség 8-24. hetében eléri a felnőtt szintjét, míg a lány magzatnál az első 6 hónapban szinte alig van hormontermelés.

Tulajdonképpen ide vezethető vissza, hogy másképp éljük meg a szexuális élményeket! Ezért is fontos, hogy partnerünkkel össze legyünk hangolódva szexuálisan is.

tudomány dopamin érintés


Megtekintések száma: 5114003

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet