Íme, ez a világ legveszélyesebb vacsorája, amibe könnyen belehalhatsz!

2016. december 25., vasárnap




Létezik egy olyan lakoma, amit csak nagyon kevesen mernek kipróbálni. A különleges étek ugyanis nagyon könnyen az ember életébe kerülhet. Csak Japánban évente többen is belehalnak a halálos fogásba.

Gyilkos étek

Szereted a veszélyt, a kaland hajt, és imádod, amikor a halállal pókerezel képzeletben? Akkor érdemes kipróbálnod egy olyan különleges japán menüt, mely a legveszélyesebb hal lakomaként van számon tartva a világon.

Annyira nehéz jól elkészíteni, hogy könnyen végzetes étek. Ugyanis ha egy kicsit is rosszul készítik el, az ember belehal.

Bizony, Japánban többen is meghalnak abban évente, hogy esznek ebből a halálos vacsorából, sokan ezért csak Japán orosz rulettként emlegetik.

A különlegesen gyilkos halmenü a fugu nevű halból készül el. Ez gyakorlatilag gömbhalat jelent, de a gömbhalaknak is több csoportja létezik a világon.

Halálos élőlény

A fugu bőre, szeme, mája, szaporító szervei és kisebb mértékben egyéb belsőségei is egy nagyon erős idegmérget, tetrodotoxint tartalmaznak.

Egy halban annyi méreg van, ami akár harminc ember kivégzésére is alkalmas lenne, sokkal erősebb a cianidoknál. De akkor miért eszik? És hogyan eszik, hogy szerencsés esetben nem hal bele senki?

A gömbhalak rengeteg mérget tárolnak saját szervezetükben,d e mégis a leghíresebb ilyen gömbhal a tigrishal, mely olyan erős méreganyagot foglal magában, hogy az egy focicsapat megölésére is alkalmas lenne.

A mérgező gömbhal elkészítésének és fogyasztásának nagyon szigorú szabályai vannak. A fugu séf legfontosabb feladata, hogy képes legyen megkülönböztetni és elválasztani egymástól a hal mérgező és ehető részeit.

A fugu séfek nagyon gyakorlott emberek, ugyanis hivatalosan is 10 év gyakorlat kell, hogy valaki fugu séfnek mondhassa magát. És még ennek ellenére is rengeteg haláleset van évről-évre.

Túl lehet élni?

Mint írtuk, akár 30 ember megölésére alkalmas méreg van a hal szervezetében. Ha az ételbe kerül, akkor az egy halálos felnőtt adag, de akár két-három ember megölésére is alkalmas. Ha véletlen bejut a méreg a szervezetünkbe, meg van pecsételve a sorsunk: elkezdenek zsibbadni a végtagjaink, majd teljesen lebénulunk, nem tudunk többé mozogni, beszélni, és végül lélegezni sem, így fulladásos halál végez velünk.

Mivel a vérkeringést nem állítja le, ezért végig tudatánál van az áldozat, látja és hallja ami körülötte történik, csak nem tud semmit tenni.

A hal mérgére nincs ellenszer, ugyanakkor, ha időben kijön a mentő, vagy széntablettát veszünk be, ami megköti a mérget, akkor van egy kis esélyünk a túlélésre.

A hal mérge egyébként még a halhús megfőzése után is benne marad, tehát főzött fugu hússal sem szabad óvatlanul bánnunk, vagy fogyasztanunk belőle.

Ahhoz, hogy valaki profi fugu séf legyen, gyakorlati vizsgát kell tennie, amihez rengeteg gyakorlás kell. Összességében elmondható, hogy nagyon nehéz, lelkileg megterhelő szakmáról van szó. A vizsgán egyébként a fugu séfnek a végén meg kell ennie a saját munkáját, vagyis komolyan az életükért dolgoznak, küzdenek egy-egy ilyen vizsgán.

Ennek ellenére a vizsgázók 65%-a megbukik. Nem mintha ügyetlenek lennének, csak pszichikailag nem bírják. De egyébként is nagyon szigorú a vizsga és minden apró hiba bukást eredményez.

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 16065





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet