Íme, ők azok, akik eladták a lelküket az ördögnek - nyilvánosságra hozták az auschwitzi lágerőrök listáját

2017. február 1., szerda




Közzétették az adatbázist, mely névvel, személyes adatokkal, és egyes esetekben fényképekkel mutatja az egykori őrök, SS-tagok listáját.

Sokan már most is csak halállistaként emlegetik azt a névsort, mely rengeteg egyéb adatot tartalmaz azokról, akik annak idején a náci uralom alatt a rossz oldalon álltak.

Sokak szerint ezek az emberek egyenesen az ördögnek adták el a lelküket, és az egyik legetikátlanabb pozíció trónján ültek. Ők voltak azok, akik őrizték a halált, és ügyeltek arra, hogy a halál torkából senki se meneküljön meg.

Hogy a kaszás mindenkit elérjen, kivétel nélkül.

Elképesztő, hogy valaki ilyen mértékben képes lepaktálni a gonosszal, és egy olyan parancsot teljesíteni, és betartatni, amiről legbelül tudja, hogy ez nem helyes, és ember ellen való.

A listával kapcsolatban számos információ látott napvilágot. Sokak szerint ideje volt már ezt közzétenni, és már a háború befejeztét követő években meg kellett volna tenni.

Azon személyek esetében, akik ellen a második világháború után per indult, az erre vonatkozó iratok másolatait is elérhetővé tették.

Vannak olyan listán szereplő személyek, akik még ma is élnek, méghozzá nem is egy ember.

Maga a lista hosszú időn át állt össze: 2011 óta folyamatosan kutatták az egykori lágerőröket, SS-tagokat, mire kialakult a hiteles lista.

A névsorból kiindulva, más lágerek személyzetének listáit is nyilvánossá teszik.

A közzétett névsor tájékoztató jellegű. Adatai arról tanúskodnak, kit és milyen időszakban alkalmaztak az auschwitzi személyzet soraiban.

A listán szereplők többsége a Harmadik Birodalom területéről kivezényelt németek, de más, a hitleri Németország által megszállt, illetve csatlós államokból származó, magukat német nemzetiségűeknek mondó személyek is találhatók.

Az auschwitzi koncentrációs tábor az egyik leghíresebb koncentrációs tábor volt, ami külön figyelmet kapott, és ma ezt a tábort azonosítják a náci haláltáborok rémképével is.

Magát a tábort 1940-ben építették a nácik azért, hogy a lengyel foglyokat tartsák benne, és két évvel később jött létre a szomszédságában a birkenaui láger.

Később természetesen ez lett az a hely, ahol a számadatok szerint a legtöbb zsidót ölhették meg, gázosíthatták el.

Az auschwitzi múzeum 1,3 millióra teszi a táborkomplexumba deportáltak számát, akik közül 1,1 millió volt zsidó, de sok volt a lengyel, a roma és a szovjet hadifogoly is. A Magyarországról odahurcolt zsidók száma meghaladta a 430 ezret.

A közzétett lágerőr lista nem más, mint az ördög cinkosainak listája sokak szerint.

Egy olyan korszakról tesz tanúbizonyságot, amikor az emberek parancsokat követtek, és ezekhez a parancsokhoz akkor is lojálisak voltak, mikor tudták, hogy valami nagyon rosszat cselekednek, mely miatt majd félve kell Isten színe elé állniuk.

érdekes érdekesség történelem


Megtekintések száma: 52348





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet