​Indiában valamiféle csoda zajlik: kezd eltűnni a koronavírus

2021. március 29., hétfő




Mi lehet rá a magyarázat?

Míg a világ legtöbb országa a koronavírus-járvány terjedésével küzd, Indiában épp ennek ellenkezőjét mutatják a számok. 

A napi új esetek száma a szeptemberben mért 90 ezer feletti csúcsokról februárra alig 10 ezer fölötti értékekre esett, sőt február elején volt olyan nap, hogy Delhiben egyetlen egy Covidhoz köthető halálesetet sem jelentettek. India túl lenne a koronajárványon?

Érdekes dologra figyeltek fel Indiával kapcsolatban. 

Míg a világ nagy részén a koronavírus-járvány újabb felfutásával küldenek az országok, addig Indiában úgy tűnik, pont ellentétes folyamatok zajlanak: míg hat hónapja kritikus covidos betegeket sem tudtak már fogadni a kórházak, orvosok estek össze a kimerültségtől és a vírus kontrollálatlanul terjedt, addig most a napi új esetek száma a szeptemberben mért 90 ezer feletti csúcsokról februárra alig 10 ezer fölötti értékre esett. Sőt, február 9-én - az elmúlt 9 hónapban először 

Delhiben egyetlen egy Covidhoz köthető halálesetet sem jelentettek a COVID19INDIA - egy hivatalos forrásokból adatokat gyűjtő oldal - adatai szerint - írja a CNN.

Igaz Indiában még mindig érvényben vannak a távolságtartási korlátozások, és a kormány a túlterhelt kórházakat is igyekszik segíteni, de a gazdaság ismét működik, lehet belföldön utazni, és az emberek nagyjából visszatérhettek a megszokott életvitelükhöz.

Mi történhetett?

Mi történhetett? Elérte volna India a nyájimmunitást? 

A CNN összeállítása szerint ez a javulás nem valószínű, hogy az átoltottságnak köszönhető, miután ugyan van oltási programja az országnak, melynek keretében a kitűzött cél, hogy augusztusra 300 millió embert oltsanak be, de ebben lemaradásban vannak a gazdagabb nemzetekhez képest. 

Az Oxford Egyetem által kezelt Our World In Data adatgyűjtő oldal adatai szerint eddig a hivatalos indiai adatok szerint 100 emberre kevesebb mint egy dózis oltóanyag jutott. Ez az adat az Egyesült Királyságban 100 emberenként 27-hez, az USA-ban pedig 19 adaghoz közelít.

Szakértők azt sejtik, hogy a látványos javulásban vélhetően olyan tényezők játszhatnak szerepet, mint a fiatalabb lakosság vagy az, hogy a városi régiókban javuló tendenciát mutathat az immunitás. 

Persze az is lehet, hogy az esetszámok nem a realitást mutatják, miután a tesztelési arány valamelyest alacsonyabb, aminek következtében több lehet a feltáratlan eset.

Szeptemberben az országban naponta még több mint egymillió tesztet végeztek, míg februárban ez a szám 600-800 ezer közöttire esett az indiai állami orvosbiológiai kutatóintézet (ICMR) adatai szerint. A tesztpozitivitási arány (azaz a tesztelteknek hány százaléka pozitív) pedig januárban 6 százalék körül alakult, de még február végén is 5 százalék fölött volt. 

Ezek az arányok meghaladják az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt 5 százalékos küszöbértéket, amelynél magasabb érték azt jelzi, hogy nem végeznek megfelelő mennyiségű tesztet, és a járvány is kikerült a kontroll alól.

Szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy az alacsony esetszámok is inkább óvatosságra intenek, mint örömünnepre adnak okot, és úgy vélik, nem tanácsos még a korlátozásokon lazítani, különösen az új, potenciálisan fertőzőképesebb variánsok terjedése fényében.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 10107





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet