Inkák előtti korból származó piramist fedezhettek fel régészek

2017. január 3., kedd




Különleges, piramiskezdeményekre utaló maradványokat és mesterséges struktúrákat fedeztek fel Peruban.

Régészek egy csoportja az inka időket megelőző eredetű és korú piramisra bukkanhattak. Pontosabban csak annak maradványaira, de a föld alatt talált struktúrák egyértelműen arra utalnak, hogy egy piramis állhatott a helyén egykoron.

A felfedezést Közép-Peru térségében tették régészek, akik már régóta kutattak a környéken.

Mióta megtalálták a maradványokat, a nagy részét kiásták, feltúrták, és most különféle elemzési módszerekkel próbálnak közelebb jutni annak rekonstruálásához.

Egyes kutatási eredmények szerint a struktúra nem más, mint egy "ushu".

Az ushu egy olyan piramis alakú építmény volt, mely teraszos - vagy lépcsőzetes - felépítéssel rendelkezett. A piramis építőiről egyelőre nincsenek információk, csak találgatások, de az szinte biztos, hogy a piramis kezdemény jóval régebbi, mit az inkák idején keletkezett hasonló építmények.

A Callejon de Huaylas völgyben találtak rá erre a nagyon régi piramisra, ami 285 kilométerre található Limától. Korábban ebben a térségben nem tudtak arról a régészek, hogy nagyobb, jelentősebb inka társadalom, vagy csoportok lettek volna jelen.

Ezért ez egyben azt is jelentheti, hogy alábecsülték az inkákat, és talán ők építhették, de még jóval az inka kultúra és birodalom terjeszkedését megelőzően.

Korábban a területről már többször úgy gondolták egyes régészek, hogy talán helyet kaphatott itt egy kisebb vagy nagyobb inka civilizáció.

A térség ugyanis tipikusan az inkák életterére jellemző nyomokat viselte magán. A mostani piramis megtalálásával ez az elmélet még erősebb lábakon áll.

Azonban a csavar itt lépett be a történetbe.

Ugyanis az inkákra bár valóban jellemző volt a stílus, ahogyan az ushu maradványait megtalálták, egyesek úgy sejtik, hogy egy inkákat megelőző civilizáció élhetett a területen, amit az inkák csak később vettek birtokba.

Érdekes a hasonlóság...

Az előzetes becslések szerint ugyanis a piramis 1000 évvel régebbi lehet, minthogy az inkákról tudtak volna valamit, hogy az adott térségben megjelentek volna.

Ez sok mindent felvet, és rengeteg elmélet létezik arra vonatkozóan, hogy milyen népcsoport építhette ezt az inkák előtti korból származó piramist.

Az egyik legvalószínűbb tipp, hogy A Recuay-kultúra építhette a piramist.

Az 1. évezredben virágzó Recuay-kultúra földművelő-pásztorkodó népe Peru északi részén a Callejyn de Huaylas völgyben élt, közvetlenül a tengerparton letelepedett mocsikák szomszédságában.

Ha ez bebizonyosodik, akkor felvetődik a lehetősége annak, hogy talán az inkák részben tőlük vették át a piramisaik egyes motívumait, legalábbis ezt állítják egyes régészek.

rejtély rejtélyek történelem


Megtekintések száma: 139588





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet