Irányíthatatlan az űrállomás: le fog zuhanni a Földre!

2017. augusztus 8., kedd




Néhány hónapon belül be fog lépni a légkörbe, már nincs visszaút.

Vége mindennek? Az űrállomás most már biztosan le fog zuhanni, ezzel pedig idővel a Föld légkörébe belépve majd mindenki azon fog tanakodni, hogy mikor, és hol hullik a fejükre az embereknek.

A lezuhanó űrállomás darabjai ugyanis lehetséges, hogy nem fognak teljesen elégni, ez pedig nem várt katasztrófákat okozhat, ha lakott területen csapódik be.

A 10 méteres Tienkung-1-es kísérleti űrállomást nem tervezték túl hosszú életkorral, hiszen 2011 szeptember 29-én állt pályára, és 2016-ban be is fejeződött a küldetése.

2016 márciusában aztán váratlanul elvesztették az irányítást felette, amit azóta sem sikerült visszanyerni, csak időlegesen. Ezért az űrállomás sorsa nem más, mint az, hogy idővel a Földhöz egyre közelebb érve elégjen a légkörben, vagy akár el is érje a felszínt.

Az irányítás elvesztésével ez teljesen lehetetlenné vált a pályakorrekció, az űrállomás pályamagassága naponta 160 méterrel csökken.

Mivel ezért nem kontrollált lesz a földet érés, nagy kérdés, hogy vajon mikor és hol csapódik majd be, mert feltehetően lesznek darabjai, amik elérik a felszínt. Az ENSZ Világűriroda számításai alapján a visszatérés 2017 októbere és 2018 áprilisa között történik meg, a legvalószínűbb időpontnak 2018 januárját tartják.

Annyit sejteni lehet, hogy a déli szélesség 43. foka, és az északi szélesség szintén 43. foka között "landolhat".

Legvalószínűbb és legszerencsésebb esetben senkit nem fog eltalálni. A szakemberek figyelemmel követik a Tienkung–1 mozgását, és a legfrissebb fejleményekről tájékoztatják majd a közvéleményt, hogy elkerülhető legyen a tragédia.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen űrkutatás kataklizma


Megtekintések száma: 113367





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet