Ismereteink szerint semmi sem juthat ki a feketelyukból: de akkor ez mégis mi?

2018. november 22., csütörtök




Olyat észleltek, amit eddig még soha.

Ilyen jelenséget még sohasem észleltek, ezért mérföldkő lehet a csillagászatban. Ráadásul a felfedezés egy feketelyukhoz, és annak anyagához kapcsolódik, aminél olyan folyamat ment végbe, ami a jelenlegi ismereteink szerint nem lehetséges.

A feketelyukakból ugyanis nem képes kijutni, kiszökni semmiféle anyag, sem információ, sem pedig részecskék, vagy akár a fény, vagy az idő.

A jelek szerint azonban mégis ez történt, ez pedig megváltoztathatja a feketelyukakról alkotott képünket.

A NASA Explorer misszió során figyelték meg, hogy egy szupermasszív feketelyuk közelében nagy erejű, jól látható röntgensugarak áramlanak ki.

Ezeket a röntgensugarakat persze szabad szemmel nem lehetne látni, azonban a NASA Explorer misszió keretében különleges spektrométerrel tudták megvizsgálni, ás alaposa megfigyelni a feketelyukat.

A Pegazus csillagképben egy 324 millió fényévre lévő feketelyukról van szó, ami ezzel a röntgensugár kibocsátással meghazudtolja a feketelyukak egyik legjellemzőbb tulajdonságát: hogy semmi nem jut ki belőlük.

A jelek szerint ugyanis a röntgensugarak mégis kiáramlanak belőle, holott mér a gravitációt, és a teret is meghajlítja, és a fény sem képes kijutni.

Ezt a jelensége még vizsgálják, de egyelőre teljesen tanácstalanok a csillagászok.

"Ez egyfajta koronakidobódásként is értelmezhető, de értetlenül állunk a jelenség előtt" - nyilatkozta az ügy kapcsán egy csillagász szakember.

Azért van olyan dolog, amire rájöttek, vagy legalábbis sejthető: a csillagászok nem tudják, hogy a korona miért mozdul el, azt azonban sikerült kideríteni, hogy a folyamat egyre fényesebb röntgensugárzást produkál, amit a teleszkópok észlelni tudnak.

A korona kilökődés rejtélye tehát továbbra is rejtély, és teljesen érthetetlen maga a jelenség, azonban sokat elárulhat a feketelyukak működéséről.

Ráadásul ékesen bizonyítja, hogy minden tudásunk ellenére mégis vannak dolgok, amik képesek kijutni a feketelyukakból. Ez pedig magával vonhatja azt is, hogy akár valóban féreglyukak is lehetnek, melyeken téren és időn át lehet közlekedni.

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 493112





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet