Ismeretlen űrbéli objektum tart a Föld felé

2017. január 5., csütörtök




Nemsoká ideér, a jövő hónapban elhaladhat a bolygónk mellett, azonban egyelőre a NASA sem tudja, hogy pontosan mi lehet.

Ismeretlen objektum

Valami gőzerővel a Föld felé tart. Ez még önmagában nem lenen nagy hírértékű, azonban az már egészen érdekessé teszi az ügyet, hogy a NASA sem az ESA nem tudja pontosan, mi is lehet ez a titokzatos objektum.

Pedig jövő hónapban el is fog mellettünk haladni, még sincs teljes egyetértés abban, hogy mi lehet ez.

Az objektumot magát nemrég vették észre, és 2016 WF9 katalógusnéven tartották számon. Eredetileg 2016. november 27-én szúrta ki egy üstökös vadász projekt keretében.

Az előzetes becslések szerint február 25-én haladhat el bolygónk mellett, 51 millió kilométer távolságra. Az már biztos, hogy becsapódást nem fog okozni, azonban nem tisztázott az objektum eredete.

Nincs tisztázva, mi lehet

Amikor felröppent a hír, természetesen rengeteg ember fejében megfordult az, hogy talán egy idegen eredetű tárgy, egy űrszonda vagy űrhajó tarthat felénk.

Még olyan szóbeszédek is terjedtek, hogy egy kisebb méretű, űrsziklának álcázott robot lehet, azonban a NASA nagyon hamar eloszlatta ezeket a pletykákat.

A bejelentése szerint ugyanis vagy üstökösről, vagy aszteroidáról van szó. Ennél többet viszont ők sem tudtak mondani. A problémát az okozza ugyanis, hogy egyikre sem hasonlít, és mindkettőre. vagyis az amúgy is nagyon elmosódott határvonalon mozog, amely alapján elválasztják a két fogalmat.

Általánosságban véve az aszteroidák köves, fémesebb égitestek, míg az üstökösök sokkal jegesebbek, és a 2016 WF9 sötét, és reáadásul nem veri vissza a fényt.

Ez alapján minden kétséget kizáróan üstökös kellene, hogy legyen, azonban nem húz maga után üstökösökre jellemző porból és gázokból álló csóvát.

Rengeteg elképzelés született azóta, hogy pontosan mi lehet de minden tulajdonságát egyetlen elmélet sem magyarázza meg 100%-osan. Most úgy tartják, hogy egykoron valaha valamikor üstökös lehetett.

Talán az idők során - jó rég óta keringhet a világűrben - elvesztette a rajta jelenlévő anyagokat, ezért nem húz maga után semmit.

A NEOWISE egy másik objektumot is felfedezett, ennek eredete a 2016 WF9-cel ellentétben azonban tisztázott. A C/2016 U1 egy üstökös, és az északi féltekéről az égbolt délkeleti részén akár egyszerűbb távcsövekkel is megfigyelhető január első hetében a hajnali órákban.

Sok hasonló objektum létezhet

A csillagászok és az űrkutató szakemberek szerint sok hasonló objektum létezhet a világűrben, melyeknek az eredete nagyon is kérdéses.

A jövőbeli vizsgálatok és megfigyelések fényt deríthetnek arra, hogy pontosan mely elmélet lehet a helyes ennek a szokatlan objektumnak a kialakulásával kapcsolatban.

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 111371





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet