Ismeretlen zaj Új-Mexikóban

2016. február 3., szerda




Taos városának különös rejtélye régóta foglalkoztatja a médiát. Egy ismeretlen zaj kergeti őrületbe a lakosokat, akik már az amerikai kormány segítségét is kérték.

A hátborzongató hang

Taos Új-Mexikóban található, és egészen addig nem állt a figyelem középpontjában, amíg egy ismeretlen búgás be nem kezdte árnyékolni a lakosok életét. Az úgynevezett „Hum jelenség” a világ minden pontján megfigyelhető (még Magyarországon is hallották), ám Taosban sokkal intenzívebb, mint bárhol máshol.

A lakosok azt állítják, a különös zaj egyre erősödő ritmusokban tör az emberekre, akik eleinte úgy vélték, egy messziről hallható dízelmotor hangját hallják.

taos-hangok

Az ismeretlen hang nagyon sűrűn észlelhető a városban, többen elköltöztek, mivel nem bírták idegekkel a megpróbáltatásokat.

1993-ban az elkeseredett lakosság petíciót írt az amerikai kongresszusnak, hogy vizsgálják ki a hang forrását.

A kutatást nem nyíltan zajlott, ennek oka a konspirálók szerint az lehetett, hogy valószínűleg katonai tevékenység húzódhatott a háttérben. Két kulcsfontosságú szervezet vett részt a kutatásban, az egyik a Los Alamos Nemzetközi Laboratórium, a másik pedig a Philips Laboratórium volt. A végleges jelentést Horace Poteet írta, aki a Sandia Nemzeti Laboratórium rangos kutatója volt.

„1993. augusztus 23. – Taos

Taos Hum utáni nyomozás: informális jelentés

A legtöbb észlelés megegyezik. Kezdetben halk zümmögést hallani, majd hirtelen felerősödik a hang. A műszerek megzavarodtak, mikor be voltak kapcsolva. Sokan úgy vélik, katonai létesítményektől származik a hang, mint például az amerikai haditengerészet ELF (rendkívül alacsony frekvenciájú) állomásai.

taos-tabla

A civilek észleléseit egy nyomozócsoporttal kivizsgáltuk

Először tíz észlelőt hallgattunk ki, majd próbáltuk megérteni, mit tapasztalt pontosan. Mind a tíz beszámoló megegyezett a következő pontokban:

  • Jellemző a hirtelen kezdet.
  • Mindig alacsony frekvencián érzékelik a hangot.
  • Egyfajta ingadozás figyelhető meg az érzékeléskor.

Megállapítottuk, hogy a Taosban hallható hang nem csak bosszúságot okoz a lakosoknak, ugyanis aki hallja a hangot, nemkívánatos mellékhatásoktól szenved: szédülés, álmatlanság, alvászavar, zavartság. A fülre gyakorolt nyomás fejfájást, orrvérzést, egyensúlyzavart okoz.”

Egy felvétel a taosi hangról

A videón jól hallani a hangot, ami a lakosokat kínozza. Megfigyelhetjük, hogy többszöri lejátszás után igen irritáló lehet. Többen számoltak be erős fejfájásról, hányingerről, szédülésről.

A zaj egészségügyi kockázatai

A jelentésből jól látható, hogy komoly következményekkel is járhat az ismeretlen zaj, ami hosszú távon maradandó egészségkárosodást, esetlegesen pedig akár halált is okozhat. A kutatócsoport elsődleges feladata magának a hangnak a vizsgálata volt.

Megállapították, hogy az alacsony frekvenciájú zaj körülbelül 36 Hertzen szól, ami rendkívül irritáló az emberi fül számára.

Az elkeserítő az volt a lakosok számára, hogy a hangot nem lehetett semmilyen eszközzel kizárni, legyen az füldugó, fülhallgató, zene vagy bármi más.

Tapasztalataik szerint minél inkább próbálták kizárni a hangot, annál idegesítőbben szólt a háttérben. A megbízott kutatók 1440 feljegyzésből statisztikai elemzést készítettek, amiből kiderült, hogy a Taosban hallható hang 2%-ban felelős a lakosság elhalálozásáért – akár közvetlen vagy közvetett módon.

rejtelyes-hangok-a-fold-szamos-pontjan

A kutatásból kiderült, hogy ugyan akadtak elszigetelt esetek, de az állandó háttérzaj miatt hasonló panaszok lépnek fel, mint az orvosi eseteknél jelentkező fülzúgáskor.

Több lakos is arra panaszkodott, bárhová utazott is el, a tompa, nyomó érzés megmaradt a fülében, valamint még napokkal később sem jött rendbe teljesen a hallása.

A fülszőrök állandó irritációjának következménye, hogy azok lekonyulnak, akár egy nagy hangrobbanástól. Szerencsés esetben azok nyugalmi állapotban kiegyenesednek, az állandó zajszennyezés miatt azonban van, hogy esélyük sincs rá. A hallás romlása egyenes arányban van a fülszőrök számával, így minél több válik használhatatlanná, annál kevésbé képes érzékelni az alany a hangokat. A lakosság körében általános volt a hallás romlása.

Mi lehet a magyarázat?

A hangot már többen próbálták azonosítani. Egyesek szerint a már említett ELF állomás állhat a háttérben, hiszen rendkívül alacsony frekvenciájú hangokat bocsát ki, ami hasonlít a Taosban hallható, búgó hanghoz. A katonai kommunikációhoz elengedhetetlen „zaj” azonban nem döntő forrásként szerepel a kutatók jelentései közt.

A Föld mágnesességéhez is kötik a hangot, ám egyértelmű magyarázat nincs a jelenségre.

ismeretlen-hangok-a-vilagban

Nem földrengéstől, nukleáris robbanástól vagy valamilyen állattól származik az aggasztó zaj. Elképzelhető még, hogy valamilyen szeizmikus aktivitás távoli visszhangja lehet, de 100%-os biztossággal ezt sem állapították még meg. Az eseményt azonosítatlan akusztikai jelenségnek nevezték el.

Sokan aggódnak, hiszen ehhez hasonló ismeretlen zajok a világ minden pontján találhatóak. Nem tudni, az azonosítatlan zajok milyen hatással vannak hosszú távon az emberi testre, ezért több kutatócsoport a mai napig vizsgálja a különös hangokat, így egyszer egészen biztosan megszületik a megoldás is.

rejtély rejtélyek megmagyarázhatatlan ismeretlen hangok


Megtekintések száma: 33192





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet