Istent jászunk? Genetikai szerkesztést végeztek emberi embriókon!

2017. augusztus 4., péntek




Molekuláris ollót használtak az eljáráshoz. A "szerkesztett" embriókat csupán néhány napig hagyták fejlődni. Szerinted mennyire etikus ez az egész?

Amellett, hogy tudományos szempontból a jelentősége elvitathatatlan, etikailag már komolyabban megkérdőjelezhető az, amit a genetikusok művelnek újabban. Arról van szó, hogy legutóbb emberi embriók DNS szekvenciáit módosították.

Az eljárás lényege az, hogy egy molekuláris ollóval - a CRISPR technológia - segítségével géneket iktattak ki. A sérült géneket pedig megfelelő DNS részekkel pótolták.

Így életeket lehetne menteni, és sérült gyermekek születését lehetne megakadályozni. Ha így vesszük, nemes a cél, és mindenképp támogatandó. Azonban hosszabb távon hihetetlen veszélyeket hordozhat ez az egész - állítja sok szakember.

A “szerkesztett” embriókat egyébként az információk alapján mindössze néhány napig hagyták fejlődni.

A gond az ezzel, hogy nehéz meghúzni a határt, hogy hol van az a pont, amikor más Istent játszunk. Sokak szerint ez már rég elkezdődött, míg mások úgy gondolják, az első ember klón létrehozásával lépünk majd át egy új korszakba ilyen téren.

A kutatási terület sok vitát vált ki, egyesek szerint az embrió génjeinek szerkesztése túl messzire megy, megnyitja a kaput a születendő utódok genetikai tervezése előtt. Néhány ország egy megállapodást is aláírt a gyakorlat tiltásáról. Korábban már kínai kutatók is közzétettek hasonló tanulmányokat, vegyes eredményekkel.

Korábban egy bizottság is arra jutott, hogy nagy felelőtlenség lenne, a génszerkesztést emberi embriókon végrehajtani. Főleg azért, mert a CRISPR technológia egyelőre a mai napig nem biztonságos. Sőt, egyes tudományos bizonyítékok szerint a CRISPR mutációkat okoz a szervezetben.

Azaz lehet, hogy a CRSISPR módszerrel "alkotott" gyerekeknek majd meddő gyermekeik lesznek, vagy más drasztikus elváltozásokban fognak szenvedni. Ez pedig az emberi genom széthullásához vezethet.

Idén azonban a NAS és a National Academy of Medicine is úgy nyilatkozott, hogy a tudományos előre lepések nyomán az emberi embriókat érintő génszerkesztés immár olyan “reális lehetőség, amely komoly figyelmet érdemel”.

Rendre mondanak egymásnak ellent a tudományos publikációk, ami mögött az állhat, hogy egy érdekcsoportnak komoly pénzei vannak abban, hogy a génszerkesztés valósággá váljon. A tervezhető utódok, és a genetikai belepiszkálás bármibe, hatalmas távlatokat nyithat.

OSZD MEG másokkal is 

tudomány technológia technika genetika


Megtekintések száma: 34044





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet