Itt a 3D nyomtató, ami olvasztott fémmel megy

2017. február 6., hétfő




Új technológián alapul, és átalakíthatja az egyes ipari szegmenseket, ha elterjed.

Nyomtatási forradalom

Nem csak az autógyártást, és a gyógyászati segédeszközök piacát, de még a szerszámgépek piacát is forradalmasíthatja az az eszköz, amit egy fiatal srác talált fel.

Az elv ugyanaz, mint a 3D nyomtatók esetében, annyi eltéréssel, hogy ez a szerkezet képes olvasztott fémet "megmunkálni", vagyis gyakorlatilag olvadt fémből képes 3D dimenzióban nyomtatni.

Ez pedig egy óriási technológiai előny, és komoly piaci szereplőt vihet az iparba.

Kétségkívül az egyik legnagyobb iparági újítás lehet, korábban ugyanis még nem létezett hasonló, csak sokkal nagyobb méretekben, melyeket csak kiválasztott szakemberek tudtak kezelni, és nagysága, és drágasága miatt nem is volt mindig kifizetődő.

Most azonban hogy kompaktabb, könnyebben kezelhető 3 dimenziós nyomtató formájában lehet megcsinálni a dolgokat, sokkal jobban kiszélesedik a lehetséges felhasználási réteg.

Új technológia

Eddig csak műanyagból vagy fémporból készülhettek 3D-nyomtatványok; előbbi jelentősen behatárolta a tervezhető tárgyak körét, a másikban pedig az utólagos lézeres vagy elektronsugaras összeolvasztás közben maradhattak anyagszemcsék, amelyek miatt nem vált homogénné, megbízható minőségűvé a tárgy.

A Buffalo Egyetemen fejlesztette ki egy 19 éves srác ezt a zseniális ipari forradalmat is elhozó találmányt.

A szerkezetnek csupán betáplált paraméterekre van szüksége, és olvasztott fémre, és gyakorlatilag képes bármi előállítani.

Ez azért is forradalmi, mert soha többé nem kell nagyon drága, nem eléggé költséghatékony öntvényeket kreálni, hanem bármi elkészíthető, még egyetlen példányszámban is.

Az eljárás egyedi: a megolvasztott fém egy szűk kamrán át egy pulzáló mágneses mezőbe csorog, ahol az olvadt fémből apró cseppek válnak ki. Ez pedig egy fúvókán át jut el a megfelelő helyre, ahol az alakja az adott dolog lassan kiformálódik.

Óriási haszna lehet, de nem csak a technológiai iparágakban, hanem akár az orvostudományban is. Ugyanis akár műtétek ideje alatt is készíthető vele személyre szabott, egyedi térd, vagy csípőprotézis.

Eddig ilyenre nem volt lehetőség, ugyanis a fémporból nyomtatott tárgyakban mindig voltak egészségre veszélyes, toxikus anyagok.

Sokkal olcsóbb az előállítás, és gyorsabb is, ami szintén nagyon kedvez a jövőbeni elterjedésének. Sokak szerint ez az eszköz alig 5 éven belül el fog terjedni, és rengeteg ipari nagygép munkáját kiválthatja majd.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 47101





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet