Jézus törvénytelen gyermek volt? Sokkoló elmélettel álltak elő

2023. július 11., kedd




A Szentlélektől fogant? Vagy talán valami teljesen más történt?

Jézus születésének rejtélye

Jézus születésének legendáját szinte mindenki ismeri. A most következő dolgokhoz azonban nem árt feleleveníteni, hogy a Biblia, és az egyház nézetei szerint pontosan hogyan is volt ez az egész.

Jézus Krisztus születésének pontos dátuma nem ismert. Meghatározásához az evangéliumokra támaszkodhatunk, melyek ismertebb eseményekhez, uralkodókhoz kötik születésének idejét.

Máté evangéliumában, Jézus, Heródes király idején született, aki a jól ismert bibliai történet szerint elrendelte a két év alatti kisgyermekek lemészárlását.

Krisztus előtt 4-re tették emiatt sokan, mivel nem sokkal ezelőtt volt egy holdfogyatkozás, vagyis jézus elméletileg Krisztus előtt 6-ban születhetett.

A legérdekesebb a dologban Jézus megszületésének ténye volt. Ugyanis a fiú, azaz Isten fia úgy fogant meg, hogy Mária hirtelen lett terhes.

A bibliai megfogalmazás szerint „József igaz ember volt” (Mt 1:19). Eszerint abban a helyzetben még mélyebb hittel kellett rendelkeznie Máriáénál, hiszen a férfi nélkül fogant gyermek esetét sem azelőtt, sem azután nem ismerte és ismeri a világ.

Szeplőtlen fogantatás

A szeplőtelen fogantatás egy katolikus hittétel, amely szerint Szűz Mária már édesanyja, Szent Anna méhében szeplőtelenül, vagyis eredendő bűn nélkül fogant meg.

Másfelől Jézus szűzen való fogantatása is ugyanezt jelenti, azonban nem teljesen azonos ezzel. Ezt a jelenséget az egyház soha nem fogadta el érdekes módon, egyedül csakis Szűz Mária esetében.

Rengeteg különféle elmélet létezik ma arról, hogyan is volt lehetséges ez a szeplőtlen fogantatás. Egyesek szerint - ez a földhözragadtabb elmélet - Isten fia valójában egy törvénytelen gyermek volt.

Vagyis Szűz Mária sohasem volt szűz, vagy legalábbis Jézus születésekor már nem, és nem József volt az apa. Mivel azonban a nő fél attól, hogy ez kiderült, mindent megtett azért, hogy ez örökre titok maradjon.

Később, 649-ben fogalmazzák meg a dogmát:

„A mindenkor szeplőtelen Szűz Mária az igét mint igaz Istent, férfi hozzájárása nélkül, a Szentlélektől méhébe fogadta, sértetlenül megszülte, és szülés után is épen megőrizte szüzességét.”

Jézus apjáról soha nem derül ki, hogy kicsoda volt. Eszerint az elmélet szerint egy egyszerű ember volt, azonban egy olyan vallási történetet csavarintottak köré, jól kikozmetikázva, hogy a kis Jézusnak később ehhez a feladathoz és mítoszhoz kellett felnőnie.

Elvégre azt tartották róla, hogy ő volt a szeplőtlen fogantatással született gyermek. Isten ajándéka. Később pedig meglátta benne a lehetőséget, hogy így egy új szintekre helyezett egyistenhitű vallást hozhat létre.

A másik elképzelés már ennél merészebb. Eszerint Jézust idegenek hozták létre, és ültették Mária méhébe.

Így jöhetett létre a kis Jézus úgy, hogy Mária nem esett előtte bűnbe. Ez esetben viszont Jézus tényleg egyfajta isteni, azaz nem evilági lény lehetett.

Ez megmagyarázhatná azt, hogyan volt képes csodákat végrehajtani, miképpen tudott feltámadni a halálból, és a mennybemenetelnek is egy teljesen új megvilágítást adna.

Az igazság az, hogy senki sem tudja, hogy pontosan mi, és hogyan történt, Jézus életének pedig számos olyan pontja van, mely a mai napig heves viták tárgyát képezi.

rejtély rejtélyek összeesküvés vallás jézus isten biblia


Megtekintések száma: 202459





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet