Jézushoz köthető régészeti helyet tártak fel Izraelben!

2017. augusztus 18., péntek




Yonatan Adler, az Ariel Egyetem munkatársa és az ásatás vezetője jelentette be, hogy egy érdekes, régészeti leletet találtak, pontosabban egy helyet, ahol akár a fiatal Jézus is megfordulhatott. A hely nem más, mind egy 2000 éves kőbánya.

Ilyet mindösszesen csak kettőt tártak fel korábban, és egyiket sem Galileában.

Bár a korszakban a tárolóedények többsége agyagból készült, sok zsidó csoport vallási értelemben véve tiszta anyagokat, például a köveket használt fel a tárgyak létrehozásához.

A bányát és a műhelyt egy ember által kialakított barlangban találták meg. A helyszínen mészkőtömböket fedeztek fel, melyeket az edények elkészítéséhez használtak. 

Az üregben a falakon vésőnyomokat, illetve egyéb kőfejtésre utaló jeleket is azonosítottak.

Adler azt mondta, az ásatáson talált termelési hulladékok azt bizonyítják, hogy a barlangban főként korsókat és tálakat készítettek. A kész tárgyakat Galileában értékesíthették. - írja a National Geographic.

Ez azt jelenti egyébként, hogy a szertartásos tisztaság nagyon fontos volt a korszakban, és ez nem csak Jeruzsálemre, hanem Galileára is vonatkozott.

Az Újszövetség egyik leghíresebb jelenetében, a kánai menyegző során is kőedényekbe mérték a vizet, melyet aztán Jézus borrá változtatott:

„Volt ott hat kőkorsó, a zsidóknál szokásos tisztálkodás céljára, mindegyik két-három mérős” (Jn 2,6).

Kána Közép-Galileában fekszik, így nem lehetetlen, hogy a Bibliában leírt edények is a környéken készültek.

Talán az egyik edényhez maga Jézus is hozzáérhetett? Ki tudja! A lehetpség megvan rá...

tudomány rejtély rejtélyek vallás jézus történelem biblia


Megtekintések száma: 77050





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet