​Jön a táplálék lánc teljes összeomlása: torkuk szakadtából figyelmeztetnek a tudósok

2022. december 2., péntek




Egy tömeges biodiverzitás-válság kellős közepén vagyunk, már nincs sok hátra- jelezették ki meggyőző adatokra hivatkozva.

Készüljünk a végre?

130 000 évnyi adatot elemeztek a kutatók, hogy mit esznek az emlősök, és megállapították, hogy egy tömeges biodiverzitásválság kellős közepén vagyunk, ami nem jó.

Ez az eredmény egy nemzetközi kutatócsoport által végzett és a Science folyóiratban publikált új tanulmányon alapul, amely gépi tanulás

segítségével részletes múltat – és megrázó jövőt – rajzolt meg arról, hogy mi történik a táplálékláncokkal, amikor a szárazföldi emlősök kihalnak.

Az ökoszisztémák az összekapcsolódásra támaszkodnak – a méhek beporozzák a virágokat, a ragadozók megeszik a zsákmányt, és így tovább.

De ezek a hálózatok, bár nagyon fejlettek, kényesek lehetnek.

Ha egy láncszem eltűnik, a hatása az egész rendszerben érezhető. Ahogy egyre több faj pusztul el, ez az egyensúly egyre törékenyebbé válik, néha egészen az összeomlásig.

“Amikor egy állat eltűnik egy ökoszisztémából,”

– tette hozzá Fricke.

“Elvesztése visszahat az adott ökoszisztéma összes faját összekötő

kapcsolatok hálójára.”

-írja a sajtóközleményben.

“Ez jobb, mint a korábbi megközelítések, és lehetővé tette számunkra, hogy modellezzük a ragadozó-zsákmány kölcsönhatásokat a kihalt fajok esetében.”

Más szóval, ez a gép egy bepillantást kínál az időbe – és ahogyan gyakran visszafelé nézünk, egy betekintést a lehetséges jövőnkbe, ha nem

avatkozunk be a folyamatban lévő kihalási válságba.


Megtekintések száma: 27747





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet