Kairó külvárosában bukkantak rá az Egyiptom történelme szempontjából fontos, kvarcból készült leletre

2017. március 10., péntek




Az Egyiptomi Régiségek Minisztériuma jelentette be a váratlan felfedezést.

Különféle építkezési munkálatok során megdöbbentő felfedezést tettek, melynek során kutatókat és régészeket is hívtak a helyszínre.

Ugyanis egy hatalmas, darabokra tört, kvarcból készült szoborra bukkantak, mely nem állt messze a II. Nagy Ramszesz által alapított, és felépíttetett Naptemplom romjaitól.

Éppen ezrét úgy gondolják a régészek, hogy a most megtalált lelet feltehetően kapcsolatban állhat a romtemplommal.

A nagy sérüléseket szenvedett ősi szobrot az egykori Héliopolisz területén – a város az ókorban Ré napisten kultuszának központja volt - találták meg.

A megtalált lelet nagyon fontos lehet Egyiptom történelme szempontjából. A Kairó külvárosában fellelt szobor az előzetes vizsgálatok alapján az egykori fáraót, II. Ramszeszt ábrázolja.

A német régészeti csoport vezetője szerint eddig két nagyobb töredék, a fej és a mellkasi rész került elő. Egyelőre a talapzat, a lábak és a derék is mind hiányzik.

A szobor eredetileg tekintélyes méretű volt. 8 méter magas volt, és több tonnát nyomott. Sokan nem is értik, hogy voltak képesek akkoriban mozgatni, de feltehetően az egyiptomi piramisok elemeinek mozgatását lehetővé tevő technikákat használhatták.

Nem tudni, pontosan milyen funkciója lehetett a szobornak, ugyanis a szoborról nem maradt fenn semmilyen dokumentum vagy feljegyzés, és a környezetében sem találtak semmit, ami segítene.

II. Ramszesz az újbirodalom XIX. dinasztiájának harmadik uralkodója volt. Összesen 66 évig, Krisztus előtt 1279-től 1213-ig uralkodott Egyiptom fő uralkodójaként.

A felfedezés nagyon jelentős, és tovább fogják folytatni a feltárást a területen. Ugyanis a mostani megtalált szobor bizonyítja azt, hogy a Naptemplom nemcsak lenyűgöző volt, hanem hatalmas szobrok, obeliszkek, és freskók díszíthették fénykorában.

A történelem során azonban megsemmisült, és módszeresen széthordták, elpusztították egyes elemeit, mígnem a földdel vált egyenlővé, és csak a romjai maradtak meg.

Ha tetszett, és érdekesnek találtad, OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek történelem egyiptom


Megtekintések száma: 132941





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet