Katasztrófa: az évszázad végére 2,4 Celsius-fokkal lesz melegebb a bolygó

2021. május 6., csütörtök




Tragikus jelentések láttak napvilágot.

Az évszázad végére 2,4 Celsius-fokkal fog melegedni a Föld a legújabb becslések szerint, ha minden tervezett klímavédelmi intézkedés megtörténik. Ez jóval magasabb érték, mint a kitűzött 1,5 Celsius-fokos emelkedés – írja az MTI.

Az új prognózist a Climate Action Tracker (CAT) elemzési projekt keretében állították fel, az eredményeket Niklas Höhne klímakutató kedden mutatta be a német környezetvédelmi miniszterrel, Svenja Schulzéval Berlinben a 12. Petersbergi klímadialógus alkalmából.

Bár optimista forgatókönyvvel dolgoztak, a kutatók szerint ha nem születnek tervek a klímaváltozás mérséklését célzó további intézkedésekre, 2100-ra akár 2,9 Celsius-fokkal is emelkedhet a hőmérséklet. Ha az emisszió visszafogására újabb intézkedéseket hoznak, a melegedés mértéke akkor is 2 Celsius-fok lehet.

Jelenleg 131 állam tűzte ki célul, hogy klímasemlegessé válik. Ez „egyértelműen kritikus tömeget” jelent,

a globális üvegházhatású gázkibocsátás 73 százalékát fedik le ezzel.

A 2015-ös párizsi egyezmény céljainak eléréséhez ugyanakkor a század végére 1,5 Celsius-fokban kellene mérsékelni a hőmérséklet emelkedését. Ehhez a CAT ismeretei alapján 2030-ig a globális emisszió mértékét felére kellene csökkenteni.

Jelenleg azonban nem efelé haladunk Höhne szerint. „Hatalmas szakadék tátong az igények és a valóság között” – vélte a kutató.

Egyes országok, például az Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Argentína ambiciózus klímacélokat tűzött ki. Mások ellenben, mint Ausztrália és Brazília, elmaradnak az elvárásoktól.


OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3708





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet