Készül a jövő utasszállítója, mely 2400 km/h sebességre lesz képes

2016. november 19., szombat




A jövő szuperszonikus utasszállító gépét a legendás Concorde közvetlen utódjának szánják, és elképesztően modern technológiával lesz felszerelve, valamint rekord sebességre lesz képes a levegőben.

Talán még sokan emlékeznek arra a szuperszonikus, korábban forgalomban is szolgálatot teljesítő első igazi szuperszonikus repülőre, melyet Concorde néven építettek meg, és mely olyan iszonyatos sebességre volt képes, hogy azzal beírta magát a repülés történelmébe.

Szárnyalása azonban nem tartott túl hosszú ideig, és sokan úgy gondolták, hogy túl drágák az egyes járatok, valamint hogy az egész megelőzte a korát.

A 2000-es Concorde-katasztrófa, a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások és több más kedvezőtlen tényező miatt 2003. október 24-én kivonták a forgalomból.

Hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy újra szóba kerüljön az, hogy egy mások, a Concorde-hoz hasonló szuperszonikus gépet tervezzenek, mely olyan csúcssebességre képes, hogy új világrekordokat döntögessen meg.

A Business Insider ugyanis bemutatta Richard Branson, a Virgin Group alapítójának legújabb szuperszonikus repülőjét, amely a hírek szerint elképesztő sebességre lesz képes, így segítségével közel 2400 km/h-val száguldozhatna majd, noha ezt a hangsebességnél több mint kétszer nagyobb sebességet utasokkal rendszerint meg sem közelítené.

A Baby Boom névre hallgató vasmadár a történelem leggyorsabb utasszállító repülőgépe lehetne, amely a gyártó tervei szerint alig több mint 3 óra alatt tenné meg a London-New York közötti távolságot, ami jelenleg több mint 6 óráig tart.

Annak idején a Concorde is képes volt a 3 óránál rövidebb menetidőre, azonban fő a biztonság, ezért a jövőben nem szeretnék majd túlhajtani ezt a gépet.

Fontos célkitűzés az, hogy most a repülőjegyet is szeretnék a megfizethető összeg alatt tartani, ugyanis a Concorde esetében ez is komoly ok volt, hogy gazdaságtalanul repültek a járatok, sokszor alig ültek a gépeken, mert nagyon drága volt rá a repjegy.

Kevesen tudják, de a háttérben nem csak a Virgin dolgozik szuperszonikus repülőn - noha ők az egyetlenek, akik már engedélyt is kaptak rá -, lévén az Airbus és a Boeing is rendelkezik hasonló tervekkel.

A jövő légi közlekedésének egy új ékköve lehet ez, és hamarosan 5-10 éven belül ha minden jól megy, el is terjedhet.

Idővel pedig az sem kizárt, hogy leváltsa a hagyományos utasszállítókat.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 15940





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet