Két galaxis összeolvadását láthatta először az emberiség

2017. január 26., csütörtök




Csillagászati jelentőségű esemény kezdeti állapotát sikerült megörökíteni.

A galaxisok összeolvadásának a folyamata egy olyan folyamat, mely csillagászatilag kérdőjel volt a tudomány számára, mivel noha modelljeink léteznek róla, de soha nem tudtuk azt saját szemünkkel megfigyelni.

Ám egy új fölfedezésnek köszönhetően ennek úgy tűnik, vége lehet, és végre első ízben láthatjuk, ahogyan két galaxis egyesül.

Legalábbis a galaxisok eggyé olvadásának kezdeti fázisát, ugyanis ez a folyamat nagyon-nagyon hosszú időn keresztül fog még zajlani, és emberi generációk százai fognak megszületni, mire befejeződik.

Amerikában néhány csillagász olyan törpe galaxisokat fedezett fel, melyek éppen az összeolvadás fázisának a legelején tartanak. Ezekből a törpe galaxisokból összesen 7 darab van.

A spirál galaxisok közül való a Tejútrendszer is jelenlegi ismereteink szerint, de persze a jövő kutatásai ezt még megcáfolhatják.

A csillagok és gáz alkotta törpegalaxisokról, amelyek százszor vagy akár ezerszer kisebbek, mint a Tejútrendszer, a kutatók úgy vélik, hogy a masszív galaxisok építőelemei. Egészen eddig azonban nem találtak bizonyítékot az összeolvadó törpegalaxisokra.

Egy égboltfelmérési projekt keretében rengeteg adatra tettek szert, és ezek segítségével a kutatók hét különféle törpegalaxis csoportra bukkantak.

Mindegyikükben az volt a különleges, hogy valóban egy galaxisok közötti összeolvadás kezdetének szélén álltak.

Vagyis néhány ezer, vagy néhány millió év múlva ez egészen biztosan lezajlik a szemünk előtt, ha elég türelmesek vagyunk hozzá.

Azért nagyon nagy jelentőségű ez a mostani megfigyelés, mert nem csak tanulmányozhatjuk ezt majd a jövőben, és így képet kaphatunk a galaxisok fejlődésének folyamatairól, hanem egyúttal a jelenség bizonyítja, hogy a kifejlett galaxisok, amelyek ma láthatóak az univerzumban, több milliárd éve kisebb galaxisok egybeolvadásával alakultak ki.

Az már egyértelműnek tűnik az adatokból és a logikából adódóan, hogy ahhoz, hogy egy nagyobb galaxis jöjjön létre, az univerzumban sok kisebb galaxisnak kell egyesülnie egymással.

Első alkalommal találtak erre példát, és valószínű, hogy sok ilyen hasonló egyesülés meg végbe szeret a világegyetemben.

A kutatás már jónéhány éve zajlik, és most először sikerült komolyabba eredményeket szolgáltatniuk.

A felvételeken olyan párokat kerestek, amelyek hasonló galaxisok még nagyobb csoportosulásának részét képezhetik.

tudomány csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 63742





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet