Két kislány fotói valódi tündérekről: a Cottingley-tündérek ügye

2017. április 7., péntek




Elsie Wright és Frances Griffiths váltig állították, hogy valódiak azok a különös fotók, melyeken apró, tündérszerű alakok láthatóak.

Amikor az általuk készített fotók körbejárták a világot, még az újságok címlapjain is szerepeltek ezek a fotók, melyekről sokan hitték, hogy egy paranormális világ létezésének bizonyítékai.

Az ügy 1917-ben Bradfordban robbant ki, amikor a 16 éves Elsie, és a 9 éves Frances egyik nap azzal állítottak haza, hogy tündéreket fotóztak az egyik közeli csöndes kis helyen.

A tizenhat éves Elsie Wright és a tízéves Frances Griffiths unokatestvérek voltak, és gyakran játszadoztak a cottingley-i kertjükhöz közeli erdős területen. 1917 júniusában Elsie apja kölcsönadta nekik a fényképezőgépét, és ahogy már olyan sokszor, elindultak a közeli erdőbe.

Ezúttal azonban megdöbbentő fotókkal tértek vissza: táncoló, furulyázó és napfürdőző tündéreket örökítettek meg.

Természetesen eleinte senki nem hitt nekik, majd azonban mégis megnyerték a médiát és a sajtót, akik beszámoltak a paranormális dolgokról.

Hihetetlenül részletesek és megdöbbentőek voltak az általuk készített fotók, és sokan ne vonták kétségbe a tündérek létezését ezeket látva, főleg a vallásos emberek közül.

Sokan abszurdnak találták a természetfeletti erők közreműködését, és kiálltak azon elképzelésük mellett, hogy a fotók hamisak. Az újságokban különféle kommentárok jelentek meg a témával kapcsolatban. Végül megmagyarázhatatlan eseménynek titulálták a dolgot, és ezzel le is zárták az egészet.

Annak ellenére, hogy rengetegen megvizsgálták a fotókat, senki sem tudta megállapítani azt, hogy végeztek-e rajtuk valamiféle manipulációt, ám abban az időben ez aligha volt opció.

Éppen ezért tehát amit a fényképeken láttak, az mind csak valódi lehetett.

Persze a szkeptikusok meg volta róla győződve, hogy a felvételek hamisak. Sőt, egyesek még azt is tudni váltak, hogy a lányok hogyan kivitelezték a dolgokat.

Elmondásuk szerint a két fiatal lány papírból vághatta ki a figurákat, és azokat fotózták le.

A két lány aztán váratlan fordulatot vitt az ügybe, amikor bevallották, hogy valóban így készültek a tündérekről bemutatott képek, egyetlenegy képet kivéve. A legutolsó képet, amin a tündérek napfényben való fürdőzése látható.

Ezen valóban nem tűnnek papírmasé figuráknak az alakok, ráadásul sokaknak feltűnt az, hogy az alakok átlátszóak, mintha félig szellemek lennének.

Voltak, akik egy még különösebb elmélet rabjai voltak, akik szerint ezek a tündérfotók gondolatfényképek voltak, melyekkel átfogóbban egy Ted Serios nevű férfi foglalkozott. Gondolatgráfiának nevezte az általa felfedezett képalkotási módot: állítása szerint gondolatait vetítette ki Polaroid filmekre.

Frances állítólag még a halálos ágyán is megesküdött arra, hogy az utolsó kép valódi, és ebben egyetértett unokanővére Elsie is.

Azóta sem tudni, hogy mi a helyzet ezzel az utolsó fotóval. Ez is csak egy hamisítvány, mint a többi? Vagy valódi? Mindenki döntse el maga!

OSZD MEG másokkal is!

paranormál érdekes érdekesség történelem tündérek


Megtekintések száma: 260511





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet