Kiderülhet a koronavírus legnagyobb titka

2020. április 22., szerda




Kína és az Egyesült Államok máris összeveszett azon, miként kellene megosztani a koronavírus-járvány első, kínai időszakával kapcsolatos adatokat. Miután Vuhan városa, az első epicentrum megnyílt, a tudósok elkezdték a helyszínen kutatni a vírus legnagyobb titkát.

Miután a kínai Vuhan városát próbaképpen felszabadították a karantén alól, a kutatók elkezdték a helyszínen vizsgálni a koronavírussal kapcsolatos legnagyobb rejtélyt, azt, hogy honnan származik a vírus - vezeti fel beszámolóját a Financial Times. Először a helyi tudósok juthattak el a helyszínre, ahol hozzáférhetnek a járvány legelső szakaszából származó mintákhoz, betegségleírásokhoz és más adatokhoz, amelyek elárulhatják hogyan tűnt fel a koronavírus.

Úgy tűnik azonban, hogy a világjárványról nem lehet levakarni a politikát: bizonyos jelek szerint a kínai hatóságok nem osztanak meg minden információt a kívülállókkal, akik nagyon is kíváncsiak lennének az eddig karantén alatt lapult adatokra. 

Bár az általános feltételezés szerint a kórokozó egy vuhani nyílt húspiacról indult világhódító útjára, azok a tudósok, akik tanulmányozták genetikai felépítését, azt állítják, hogy ezt nem támasztják alá cáfolhatatlan bizonyítékok.

Beszélgessünk!

Az amerikai kormány nyomást gyakorol a pekingi vezetésre, hogy osszák meg a 2019. december 31. előttről származó információkat is a vírusról.

Ez volt az a nap, amikor értesítették az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy Vuhanban gyanús légúti betegség terjed. 

A Trump-adminisztráció egyik vezető tisztviselője szerint a vuhani információkhoz a járvány kitörése óta nem lehet hozzáférni, ami egy hónap lemaradást okozott az amerikai tudósoknak a kórokozó elleni harcban.

Meg nem erősített médiainformációk szerint a vírusból szerzett legkorábbi mintákat megsemmisítették. Egy vuhani tudós, aki nem adja nevét a nyilatkozatához, elárulta, hogy Kína nem osztott meg élő vírusmintákat a WHO-val. 

Ehelyett a kórokozó genetikai kódjának leírását tették közzé már január 12-én. A világszervezet szakértői és más tudósok azonban úgy vélik, hogy ha állatról került emberre a vírus, az hónapokkal korábban, akár 2019 októberében megtörténhetett. 

És ha így volt, akkor azt kéne látni, hogyan ment végbe ezt a váltás.

Teóriák

Emellett a teória mellett elsősorban az szól, hogy korábbi koronavírusok valószínűleg denevérekről, cibetmacskákról vagy a MERS esetén tévékről tették át tevékenységi területüket az emberekre.

A WHO szerint a mostani kórokozó denevérekben alakulhatott ki, de más állatok közvetítésével juthatott el az emberekre.

A kémregényekbe illő másik elmélet szerint emberi génmanipuláció eredménye a vírus. A kínai hivatalos propaganda amerikai diverzánsokat vélt felfedezni, akik ártó szándékkal vitték be az országba a kórokozót. 

Nyugati tudósok a genetikai kód elemzése alapján úgy vélik, nagyon valószínűtlen, hogy azt emberi kéz alkotta. 

Azt azonban nem zárják ki, hogy a vuhani víruskutatási intézetből szabadult ki, ahol tanulmányoznak állati vírusokat.

Vizsgálatok

Bruce Ayward, a WHO főigazgató-helyettese, aki a világszervezet korábbi misszióját vezette Kínában - ebben 12 WHO-delegált és 13 kínai tudós dolgozott -, úgy véli vissza kell menniük a helyszínre, hogy kiderítsék, hogyan kezdődött ez az egész. 

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 8546





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet