Kína már titokban teszteli a térhajtóművet a Tienkung-2 fedélzetén?

2016. december 21., szerda




A NASA-val együttműködve szigorúan titkokban, a lehető legnagyobb biztonsági keretek között már elkezdték tesztelni az emberiség csillagközi űrutazását lehetővé tévő térhajtóművet.

Titkos kísérletek

Gőzerővel folyik a NASA EmDrive-jának, azaz térhajtóművének a tesztelése. Nemrég kiderült, hogy Kína a Tienkung-2 űrlaboratóriumában teszteli a Föld körül keringve a térhajtómű egy változatát.

A programban a NASA-val közösen működnek együtt. Többek között az is szempont volt a tesztelések során, hogy minden zavaró Földi tényezőt kizárjanak, ezért is tesztelik az űrben, a légkörön kívül a hajtómű működését.

Az előzetes eredmények szerint ez a kísérlet is alátámasztotta azt, hogy a térhajtómű működési elve nem téves, és valóban működik, noha fizikailag nem teljesen értik, miért, hiszen a térhajtómű meghazudtolja jelenlegi fizikai ismereteinket.

Newton harmadik törvénye – a hatás-ellenhatás törvénye – kimondja, hogy minden hatás egy azonos mértékű, de ellentétes ellenhatást vált ki. Ennek megfelelően nem működhetne a szerkezet, mivel az EmDrive-on nincs semmiféle kivezető, ahol az energiák távozhatnának.

Hamarosan szondákon, műholdakon tesztelhetik

Az EmDrive óriási áttörés lesz. Nem túlzás azt állítani, hogy talán a tudományos világ eddigi legnagyobb áttörése.

Nem véletlen, hogy a kísérletek folyamatosan zajlanak, és egyre nagyobb lépcsőfokokra jutnak el az egyes fázisokon át. A hírek szerint már azt tervezi, hogy a közeljövőben szondákba, műholdakba építik be kísérleti jelleggel, hogy megnézzék, hogyan is viselkedik a hajtómű hosszabb távon.

Rengeteg tesztre lesz még szükség, hogy alaposan kiismerjék a működését, ugyanis ténylegesen olyan dolgokat vetít előre, amit alapjaiban rosszul tudtunk a világgal, és a fizika működésével kapcsolatban.

Gyakorlatilag ugyanis nem lenne szabad, hogy tolóerőt fejtsen ki, azonban a tesztek során egyértelművé vált, hogy képes tolóerőt produkálni.

Hamarosan jöhet a csillagközi űrutazás

Ha az EmDrive-ot sikerül tökélyre fejleszteni, a következő évtizedekben kipróbálhatjuk hosszabb utakon is, akár emberes küldetések esetében.

A legvalószínűbb forgatókönyv azonban az lesz, hogy egy távoli, mélyűrbe küldendő szondát fog indítani az emberiség, melyet egy térhajtómű fog meghajtani.

A számítások szerint ez a kimeríthetetlen energiaforrással rendelkező hajtómű néhány év alatt képes arra, hogy utolérje a több mint 30 éve az űrben bolyongó Voyager szondákat, melyek már kijutottak a naprendszerünkből.

Onnantól kezdte képesek lehetünk akár fénysebességgel utazni, vagyis az alig néhány fényévnyire lévő exobolygókat is képesek leszünk elérni, és felkutatni.

A következő lépésben már csak olyan űrhajókat kell készítenünk, melyek lehetővé tennének több évig tartó, csillagközi utazásokat is, és ha minden jól megy,az emberiség technológiai szintet tud lépni.

tudomány technológia technika kvantumfizika csillagközi utazás


Megtekintések száma: 38559





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet