Kína történelmet fog írni a Holdon!

2017. szeptember 4., hétfő




Olyat csinálnak, amiben a NASA-t megelőzve világelsők lehetnek, és egyben a csillagközi kolonizáció úttörői is!

Kína tovább száguld a tudományos sztrádán, megelőzve egyre több mindenben Amerikát, és a többi nagyhatalmat.

Most az ember csillagközi kolonizációs terveit tolhatják meg, ha sikerül megvalósítaniuk a holdon azt, amit kitűztek célul.

Az ázsiai ország azt tervei, hogy a következő holdi leszállóegységére egy apró mesterséges ökoszisztémát is telepít. Így szeretnének utánajárni, hogy képes-e magokból megteremni a burgonya a Hold felszínén. Az ökoszisztéma természetesen végig ellenőrzött körülmények közt marad majd a vizsgálat alatt.

Egy Chang’e-4 nevű űrszondát fognak a Holdra küldeni. Ez a szerkezet majd egy speciális, egyedi tervezésű leszállóegységet is magával visz.

Ebben kap majd helyet e zárt, kicsinyített ökoszisztéma. A magok mellett rengeteg selyemhernyó petét is szállítani fog ez a henger alakú kis kapszula, aminek a fejlesztésben 28 egyetem vett részt, és rengeteg tudományos szakembere, kutató.

A tároló vezető tervezője szerint a petékből selyemhernyók kelnek ki, melyek szén-dioxidot állítanak elő, melyet a magból kifejlődő növények oxigénné tudnak alakítani.

Ily módon egy olyan zárt, örök körforgású ökoszisztéma alakulhat ki, mely a jövőben minden marsi vagy holdi kolónia alapja lehet.

Ugyanis az emberek számára biztosítani kell az oxigént, a növényeket és az egyéb tápanyag forrást. Ez lesz az első éles kísérlet egy miniatűr ökorendszer működésére. Ha sikerrel járnak a kínaiak, az forradalmasíthatja majd a csillagközi vetületű űrutazást.

Olyan szigetelőanyagot használnak majd, amely képes mérsékelt hőmérsékleten tartani a rovarokat és növényeket, ráadásul a henger belsejében helyet kap majd egy mesterséges fényforrás is.

Így elméletileg a hengerben "lakók" túlélhetik, a Hold -170 és 100 Celsius fok közötti felszíni ingadozásait, sőt, fejlődésnek is fognak majd indulni.

Ha ez nem lenne elég, a Kínai Nemzeti Űrügynökség úgy döntött, élőben is közvetíti majd a magok és peték fejlődését.

Elmondható tehát, hogy Kína megdöbbentően egyedi és forradalmi lépésre szánta el magát.

Ilyen jellegű kísérleteket még soha nem végeztek el a Holdon, így világelsők lehetnek, és rengeteg hihetetlenül bonyolult kérdésre kaphatunk választ akár a földönkívüli élettel, és az élet eredetével kapcsolatban is.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány technológia technika nasa csillagászat űrkutatás


Megtekintések száma: 163064





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet