Kiszúrod mi a baj ezzel a kitűzővel? Fogadni mernénk, hogy nem!

2015. augusztus 27., csütörtök




Nézd meg jól a képet, és döntsd el, hogy mi a baj a kitűzővel. Fogadni mernénk, hogy nem fogsz rájönni, ha mégis, akkor az válasz megdöbbentő lesz!

A világ érzékelése különböző perspektívákból történik, melyek végigkísérik egész életünket. Ugyanaz a dolog teljesen másként hat, vagy teljesen mást látunk benne, ha máshogy közelítjük meg, máshogy tekintünk rá. Az alábbi képen egy kitűzőt látsz. Szerinted mi a baj vele? Kiszúrod? Fogadni mernénk, hogy nem!

erdekes-kituzo-1

Látszólag az égvilágon semmi különös nincs benne. A "Hope", azaz Remény felirat áll rajta. A reményt már mindenki megtapasztalhatta az életben. Vele kelünk, vele alszunk el, végigkíséri életünk jelentős állomásait, menedéket nyújt a sötét időszakokban.

Ha azonban megfordítjuk a kitűzőt, egy teljesen más perspektívából, teljesen más üzenet tárul a szemünk elé.

erdekes-kituzo-2

Az Adolf szó hallatán mindenkinek ismerős borzongás járja át a testét és lelkét, ugyanis a név utalhat Adolf Hitlerre, akit a legtöbben talán a Föld valaha élt legördögibb emberének tartanak.

A jelenségnek egyébként neve is van. Az ambigramma egy olyan tipográfiai megoldás, ahol egy szöveg (szó vagy szavak) valamilyen irányú elforgatása, tükrözése után is olvasható marad. A grafikai alakzat elforgatva ugyanazt, vagy épp az ellenkezőjét jelenti. Hogy ez esetben szándékos volt-e az ambigramma alkalmazása, nem tudjuk.

Mindenesetre ez a kép döbbent rá arra minket, hogy mennyire ne mindegy, hogy milyen nézőpontból nézünk egy bizonyos dolgot, vagy akár élethelyzetet. A pohár félig üres, vagy félig tele van?


Megtekintések száma: 9949





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet