Kitörés szélén a Yellowstone szupervulkán? 27 rengést észleltek 48 óra alatt!

2017. június 16., péntek




Ha kitör, az egész bolygó beleremeghet, és az élővilág közel egyharmada kihalhat.

A Yellowstone szupervulkán tényleg a kitörés szélén áll? Egyes jóslatok szerint ez a vulkán fogja majd elindítani a végidőket, és az emberiség legsötétebb óráit - állítják sokan.

Ugyanis a vulkán alatt most megint mozgolódik valami, azonban ez az aktivitás már nem összehasonlítható egyetlen korábbi aktív időszakkal sem.

Arról van szó ugyanis, hogy egyre több geológus és vulkanológus van azon az állásponton, hogy a szupervulkán tényleg kitörhet, méghozzá hamarosan. Az elmúlt időszakban ugyanis annyira aktív volt a mélyben, hogy 48 óra leforgása alatt 27 kisebb-nagyobb fölrengést mértek és rögzítettek a vulkán közvetlen területén.

A Yellowstone vulkánnak két, gigantikus méretű magmakamrája van. Egyes becslések szerint ez a két kamra egyben a világ és a Földbolygó legnagyobb magmakamrája is egyben.

Egyre több vészjósló jel utal arra, hogy ezen a kamrák elkezdtek újra lávával megtelni. Az aggasztó tünetek, melyet az ébredező vulkán mutat, rettegéssel töltik el a környéken lakókat, ugyanis ha kitörne a vulkán 5-600 négyzetkilométeres(!) körzetben mindent felperzselne maga körül.

2016-ban kezdték észlelni azt is, hogy a Shosone folyó - mely a vulkán területén halad keresztül - nagymértékben elkezdett elsavasodni, kéntartalma megnőtt, és olyan magas hőmérsékletű lett, hogy forr benne a víz.

Mindemellett egyre több helyen észlelnek a földből előtörő füstös, és kénes gázokat, ott is, ahol korábban ez nem volt jellemző.

Az elmúlt 7-10 napban legalább 30 mérhető földrengést érzékeltek a műszerek, ezek mindegyike vagy a Yellowstone alól érkezett, a magmakamrák felől, vagy nagyon közel azokhoz.

Ebből a 30 földrengésből az elmúlt néhány napban mértek 27-et.

Az elemzők és a vulkanológusok lassan a legrosszabbtól tartanak. hogy kitörhet a világtörténelem legnagyobb vulkánja, és bestia módjára teheti sivár pusztasággá fél Amerikát.

Ha tényleg a közeljövőbe fog kitörni a Yellowstone szupervulkán, akkor Amerika fele, és a világ egyharmada is teljesen elpusztulhat - ezt állapították meg egyes kutatók, és ezeket a tényeket szuperszámítógépeken végzett szimulációk is megerősítik.

Robert B. Smith geofizikus szerint több folyadék van a mélyben, mint azt eddig gondolták. Bár a több önmagában még nem jelent nagyobb esélyt egy újabb kitörésre, az is tény, hogy a Yellowstone-vulkán átlagosan 600 ezer évente szokott kitörni, és a legutóbbi ilyen esemény 642 ezer éve történt…

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány globális kataklizma yellowstone szupervulkán


Megtekintések száma: 268620





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet