Kíváncsi vagy a világ legveszélyesebb szuperbaktériumaira?

2017. március 1., szerda




Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete állította össze a friss listát a mikroszkopikus gyilkosokról.

A világ valaha volt legveszélyesebb gyilkosai nem az emberek közül kerülnek ki, hanem a szuperbaktériumok közül.

Egyre nagyobb a veszély

Ők ugyanis azok, akik emberek millióival lennének képesek végezni, és hónapról hónapra több tucat ember halálát okozzák viszonylag rövid idő alatt.

A szuperbaktériumok hatalmas veszélye ráadásul abban áll, hogy gyakorlatilag nincs rájuk ellenszer. Ezt így kell érteni, ahogy leírtuk. Sajnos még ma sincs ellenük hatásos kezelés.

Az emberiség ugyanis a túlzott antibiotikum használatnak köszönhetően hozta létre, vagy legalábbis segített kialakulásukban, így ezek az új baktérium csoportok megtanulták, hogyan álljanak ellen az antibiotikumoknak.

Hiába harcolunk tehát ellenük, vígan legyűrik a szervezetet, miközben egyre több ártatlan emberrel végeznek.

A genetikusok és a vakcina gyártók folyamatosan dolgoznak a problémán, hátha sikerül valami hatékony kezelést nyújtani ellenük, egyelőre azonban védtelenek vagyunk.

Így napjainkban, ha valakit egy szuperbaktérium fertőz meg, az nagy valószínűséggel bele is hal a fertőzésbe.

Világlista a gyilkos szuperbaktériumokról

Nemrég az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, azaz a WHO tette közzé azt a listát, mely a gyilkos szuperbaktériumok nevét tartalmazza, amelyektől tartanunk kell a jövőben és már most is.

A lista élén az úgynevezett Gram-negatív baktériumok állnak, köztük az E. coli, amely kórházban ápolt, legyengült pácienseknél okozhat halálos vérmérgezést és tüdőgyulladást.

A listát a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő szervezet a G20 nyári csúcsértekezletére készítették, hogy felhívják a kormányok figyelmét a nehezen kezelhető fertőzések elleni új antibiotikumok kifejlesztésének fontosságára.

A listaszámításba vetet nem csak a terjedés sebességét, hanem azt, hogy mekkora az adott baktérium halálozási rátája, és mennyire erősen áll ellen az antibiotikumoknak.

Szintén előkelő helyen van a Klebsiella baktérium is a listán, mely csak az elmúlt időszakban vált teljesen antibiotikum ellenálló baktériummá.

Egy amerikai nő a közelmúltban belehalt a fertőzésbe, mert az orvosánál rendelkezésre álló 26 különböző antibiotikum egyike sem hatott a kórokozóra.

Antibiotikumok nélküli sötét középkor

Az orvosok rendre arra figyelmeztetnek, hogy nem kell már sok időnek eltelnie ahhoz, hogy egy új, sokkal borongósabb világ köszöntsön ránk, ahol már egyetlen antibiotikum sem használ majd semmire.

Ez lesz az antibiotikumok nélküli sötét középkor az orvostudomány történetében, mely emberéletek millióiba fog kerülni.

Sajnos a vég úgy tűnik szinte elkerülhetetlen, hiszen egyelőre nem ismerünk hatásos eljárást, bar vannak ígéretes kezelések.

“Lassan kifogyunk a kezelési lehetőségekből. Ha kizárólag a piacra bízzuk, nem lesznek készen időben az új antibiotikumok, melyekre a legsürgetőbb szükség mutatkozik” – világított rá az égető problémára egy WHO szakember.

A tudósoknak most az a legfőbb feladata, hogy még azelőtt sikeres kezelést kísérletezzenek ki, mielőtt egy szuperbaktérium járvány ütné fel a fejét a Földön.

egészség betegség betegségek egészség megelőzés világjárvány


Megtekintések száma: 28737





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet