​Koronavírus: a megelőzés titka ebben az egy vitaminban rejlik

2020. november 9., hétfő




Bizonyos élelmiszerek D-vitaminnal történő dúsítása a vitaminhiány enyhítéséhez vezethet: egy spanyol kutatás szerint a koronavírussal kórházba került betegek több mint nyolcvan százalékának túl alacsony a D-vitamin szintje.

A kenyeret, tejet, narancslevet és hasonló élelmiszereket Finnországban, Svédországban, Kanadában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban már egy ideje D-vitaminnal dúsítják annak érdekében, hogy az ezeket fogyasztók vitaminhiányos állapota ne csak a napsütésen, a kifejezetten D-vitaminban dús élelmiszerek fogyasztásán és a táplálékkiegészítőkön múljon.

A D-vitamin bevitelének a koronavírus-járvány idején kiemelt jelentősége lehet: egyes kutatások szerint ha a vitaminból túl kevés található szervezetünkben, nagyobb eséllyel kapjuk el a fertőzést és súlyosabbak lehetnek tüneteink is. Spanyol adatok szerint a kórházban kezelt koronavírusos betegek 82 százalékánál mutatható ki a D-vitamin hiánya: igaz, más kutatások úgy vélik, nincs ilyen összefüggés.

Sok bajt megelőz

Az ugyanakkor biztos, hogy gyerekeknél angolkórt, felnőtteknél később deformitásokhoz vezető csontpuhulást okozhat. A gyermekek kórosan alacsony D-vitamin szintje hipokalcémiát eredményezhet, ami pedig rohamokhoz és szívelégtelenséghez vezethet. Magyarországon az őszi-téli időszakban az emberek 90 százalékánál alakul ki a D-vitaminhiány, ezen akár ronthat az is, hogy sokan az idei évben éppen a pandémia miatt kevesebbet tartózkodtak a szabadban még a napos tavaszi-nyári időszakban is.

A pótlás hatása

A The Guardian cikke szerint Gareth Davies orvosfizikai kutató azt szorgalmazza, hogy hazájában, az Egyesült Királyságban vezessék be az élelmiszerek D-vitaminnal történő dúsítását a hiányállapotnak az elkerülésére. Az elmúlt tíz évben az erre irányuló kezdeményezések nem találtak meghallgatásra.

"Teljesen világos, hogy a D-vitamin nemcsak csökkenti egy betegség súlyosságát, de a fertőződés ellen is véd.

A vitamindúsítás gondos körültekintéssel bevezetendő a jelenleg táplálékkiegészítőket szedőkre való tekintettel. A megfelelő élelmiszerek kiválasztása a célra nagy körültekintéssel kell, hogy megtörténjen" – mondta. A Birminghami Egyetem egy korábbi kutatása szerint ha az élelmiszereket D-vitaminnal dúsítanák, az elmúlt 90 évben negyedével csökkent volna a D-vitaminhiányosok csoportja.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 3700





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet