​Koronavírus-vakcinaként is hatásos lehet a TBC-elleni oltás

2021. február 14., vasárnap




Óriási tudományos fordulat!

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának kutatócsoportja hónapokon át vizsgálta a tuberkulózis ellen 1921-ben kifejlesztett BCG-oltás és a koronavírus darabjait.

A négy fős csapat több száz olyan fehérjerészletet talált, mely a BCG-ben és a koronavírusban is jelen van, és egyaránt immunválaszt vált ki. Az index.hu a kutatócsoport egyik tagját, Virok Dezsőt kérdezte a részletekről.

2020 ELEJÉN MERÜLT FEL BENNEM, HOGY A COVID-19-ET OKOZÓ SARS-COV-2-ES TÍPUSÚ KORONAVÍRUS ELLEN LEHETSÉGES-E VÉDEKEZNI MÁR MEGLÉVŐ OLTÁSSAL, HISZEN EKKOR MÉG NEM VOLT MŰKÖDŐ VAKCINA A VÍRUSSAL SZEMBEN

– magyarázta a kutató.

– Azért tűnt kézenfekvőnek a BCG-vakcina vizsgálata, mert általánosságban serkenti az immunrendszert. Mivel egy nagy méretű mikroorganizmus alkotja az oltóanyagot, az volt a feltevésem, hogy bizonyos részei hasonlíthatnak az új típusú koronavírus darabjaira.

A kutatócsoport tagjai számítógépes vizsgálatokkal próbálták feltárni a BCG és a koronavírus felépítésében lévő hasonlóságokat.

FELSZELETELTÉK A BCG ÉS A SARS-2 ÖSSZES PROTEINJÉT, ÉS MEGNÉZTÉK, TALÁLNAK-E BENNÜK HASONLÓ DARABOKAT. VÉGÜL 112 HASONLÓ FEHÉRJERÉSZLETRE LELTEK RÁ.

– Kiderült, hogy ha az immunrendszerünk felismeri egy kórokozó darabját, akkor nemcsak ez ellen a kórokozó ellen ad immunválaszt, hanem egy másik olyan vírus vagy baktérium ellen is képes ugyanerre, amelyik hasonló darabokból épül fel.

A BCG-OLTÁS ÍGY BIZONYOS FOKÚ VÉDELMET ADHAT A SARS-COV-2-ES VÍRUSSAL SZEMBEN,

de nemcsak vele szemben lehet képes aktiválni az immunrendszert, hanem egyéb kórokozókkal szemben is.

A kutató úgy véli, ha megjelenik egy újfajta vírus, amik ellen nem lesznek hatásosak ezek az oltóanyagok, elméletileg a BCG-vakcinát is be lehet majd vetni, attól függően, hogy milyen típusú új kórokozóval állunk majd szemben.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 2675





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet