Közel állunk az ősember klónozásához?

2017. április 30., vasárnap




Új módszerrel, egy nem várt helyen sikerülhetett kivonni több ezer éves DNS szálakat.

Hamarosan elképzelhető, hogy a Jurassic Park nagy álmát megelőzve egy olyan park létesülhet, ahol találkozhatunk rég eltűnt ősi embertársainkkal, azokal az ősemberekkel, melyekből a ma élő ember is kialakult.

A tudomány mai állása szerint ugyanis csak egy lépésre vagyunk egy ilyen előember klónozásától.

Egészen eddig az állt leginkább a tudomány útjában, hogy nem sikerült sehonnan kinyerni épen maradt DNS maradványokat.

Most azonban lehet, hogy ez a helyzet megváltozott.

Üresen talált barlangok üledékének porából vontak ki ősi emberi DNS-t egy új módszerrel, melyet egy nemzetközi kutatócsoport fejlesztett ki.

"Számos barlangban találunk kőszerszámokat, csontokat viszont nem" – mondta Matthias Meyer, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Kutatóintézet munkatársa.

A kutatók 85 üledékmintából dolgoztak, melyekről tudták, hogy egykoron ezeken a helyeken emberek éltek több ezer évvel ezelőtt.

A korábban növényi és állati DNS megtalálására használt módszert addig finomították, amíg alkalmas nem lett ősemberek és emlősök genetikai anyagának megtalálására.

Sérült molekulák elemzésével képesek voltak elkülöníteni az ősi genetikai anyagot mindenféle olyan szennyeződéstől, ami mai látogatóktól származott. Végül 12 emlősfajra utaló anyagot találtak, köztük olyan kihalt fajokét, mint a gyapjas mamut, a gyapjas orrszarvú, a barlangi medve vagy a barlangi hiéna.

Ezek után már könnyű volt rátalálni a feltételezhetően emberi DNS csoportokra, DNS szálakra, melyek egy része feltűnően épen maradt meg.

Ezzel az új módszerrel megnövekszik azoknak a lelőhelyeknek a száma, ahol a régészek olyan genetikai bizonyítékokat találhatnak, és olyan alapanyagot, amivel a későbbiekben dolgozhatnak majd egy esetleges klón előállítása során.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány genetika ősember


Megtekintések száma: 377986





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet