Közelebb jutottak a Tabby csillag rejtélyes megastruktúrájának rejtélyéhez?

2016. december 23., péntek




A Tabby csillag, vagy ahogyan sokan ismerik, a KIC 8462852 ténylegesen egy rejtélyes, mesterséges megastruktúra lehet, ráadásul most közelebb s jutottak a rejtély kulcsához.

2014 környékén fedezték fel a híres csillagot, és azért került a figyelem középpontjába, mert szokatlan fényjelenségeket produkált. Olyanokat, amiket természetes módon nem lenne szabad neki.

A mérési adatok szerint 22 százalékkal tűnt halványabbnak, mint előtte, ami óriási változást jelent, amit egyetlen természetes folyamattal sem lehet megmagyarázni.

Az már a csillagászok által köztudott, hogy a csillagok fénye képes szokatlan, és gyors változásokon átesni az életük kezdetekor, és a legvégén, azonban a Tabby csillag középkorú, és ez adta fel alaposan a leckét a kutatóknak.

Rengeteg elmélettel próbálták már magyarázni a szokatlan fényjelenségeket, és az alapvetően nagy fényesség csökkenést. Azonban egyetlen elmélet sem állta meg a helyét.

Az egyik elmélet azt gyanította, hogy talán egy óriási meteorraj húzott el a csillag előtt, kitakarva annak fényének egy részét, azonban matematikailag kimutatták, ez lehetetlen lenne, mert több százezer meteornak kellett volna egy időben jelen lennie, ami képtelenség.

Most egy picit közelebb jutottak a megoldáshoz. Még mindig nincs fogalmunk arról, hogy mi okozza a fényjelenséget, de a tudósok egy lépést tettek előre ennek kiderítésében.

Az objektumnál kisebb váltások is megfigyelhetőek. A szakértők arra jutottak, hogy a pislákolások egy olyan hatványfüggvényhez igazodnak, melyben az esetek gyakorisága csökken a jelenségek méretével.

A csillag eszerint valamiféle fázisátalakuláson mehet keresztül. persze ennek a fázisátalakulásnak az okát ugyanúgy nem tudja megállapítani a most született friss tanulmány, így még az idegen megastruktúra gondolata ugyanúgy lehetséges, sőt.

Az egyértelmű, hogy ezt a fázisátalakulást természetesen folyamat aligha idézhette elő. Olyan az egész csillag, mint egy lavina előtti állapot. Az égitest nagyjából úgy viselkedhet, mint egy lavina előtti hegyoldal, ahol a hórétegződés nem megfelelő.

Mások éppen emiatt a fázisátalakulás miatt egyre inkább azt sejtik, hogy nincs másról szó, mint egy eddig teljesen ismeretlen csillagtulajdonságról és folyamatról, mely időnként a középkorú csillagokat is érinti.

Azonban a jelentős, 22 százalékos fényerő csökkenés mellett aligha lehet elmenni, és ezt egyetlen elmélet sem tudja maradéktalanul megmagyarázni.

A legizgalmasabb elmélet szerint egy olyan idegen civilizáció által épített gigantikus szerkezet takarja ki, vagy nyeli el a csillag fényét, melyet sokan Dyson gömbnek hívnak.

Ilyen szerkezeteket csak egy magasabb technológiai szinten lévő faj képes építeni, azzal a céllal, hogy minél nagyobb mértékben hasznosítsa a csillagának felesleges energiáit. Gyakorlatilag energiabányászat folyik a Tabby csillag körül, melynek érzékeljük a látható jeleit a fényességcsökkenés kíséretében.

tudomány idegen idgeenek idegen civilizáció


Megtekintések száma: 37865





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet