Kozmikus robbanás? Bolygónkra is hatással lehet, fel kell készülnie mindenkinek!

2018. február 16., péntek




Február 12-én keletkezett, és hatással lehet a Földre, a szatellitekre, valamint az energiahálózatokra is.

Kozmikus robbanás? Hatalmas űrbéli vihar? A Nap szokatlanul erős napkitörés produkált még néhány napja, egész pontosan február 12-én.

A Nap atmoszférájában keletkezett bumm nem ritka, de ez a mostani kifejezetten erős volt, és hatalmas hatásai lehetnek a bolygónkra.

A Napvihar hatásai már most elérhették a bolygónkat, egyes hírek szerint pedig már tegnap, de a hosszabb távú következmények csak a napokban fognak jelentkezni, ha jelentkeznek.

Bill Murtagh, a Nemzeti Éghajlati Adatközpont egyik munkatársa elmondta, hogy a Napból kilövellő részecskék behatolhatnak a Föld légkörébe is, ami zavart idézhet majd elő.

A most zajló vihar hatással lehet a Földre, a szatellitekre, valamint az energiahálózatokra is, de az űrhajók sincsenek biztonságban.

Ez azért van, mert a Napnak nagyon jelentős hatása van a Földre.

Kihat a légkörünkre, a mágneses mezőre, és az elektronikus hálózatokra. Vagyis egy hajszálon függene, hogy ne következzen be nagyobb baj.

Ha elveszítenénk a műholdjainkat, akkor összeomolhatna a telekommunikációs hálózatunk, és globális káosz alakulna ki világszerte.

Azonban nincs ok a pánikra a szakemberek szerint, mivel sokkal rosszabb is lehetne a helyzet, ha a vihar nem G-1/G-2-es szintű lenne, ami a leggyengébb viharok közé sorolható.

Korábban a történelem során következett már be olyan esemény, ami hazavágta az akkori kezdetleges telekommunikációt, ez volt az a bizonyos Carrington-esemény.

A Carrington-esemény 1869-ben következett be. Egy olyan erejű napvihar volt, mely a távíróhálózat szinte teljes megsemmisülését okozta a Földön. Ezek a hálózatos hatalmas szikrákkal gyulladtak ki, és más elektromos hálózatok is leálltak.

Még szerencse, hogy akkoriban nem volt túl sok elektronikára alapuló hálózat, és technológia.

Ma már a kommunikációs műholdak, GPS, az internet, a telefonok és a légi közlekedés korában élünk, így ha egy óriási geomágneses vihar következne be, az technológiai értelemben visszaküldene bennünket a „sötét középkorba”.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen űrkutatás napvihar rendkívüli


Megtekintések száma: 72534





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet