​Közvetlen kép készült egy exobolygóról: elképesztő amit látni! - le fog esni az állad

2020. október 4., vasárnap




Az ismert exobolygók többségét a szakértők közvetett módszerekkel tudják csak megfigyelni.

Csillagászok egy csoportja komoly eredményt ért el: közvetlenül vizsgáltak egy 63 fényévre fekvő bolygót – számol be a ScienceAlert. A csapatnak az égitest látható fényét és tömegét is sikerült felmérnie.

A Beta Pictoris c nevű gázóriás egy nagyon fiatal és fényes csillag körül kering. 

A 23 millió éves objektumot még rengeteg törmelék veszi körül, melyből majd újabb égitestek születhetnek. A Beta Pictoris eddig azonosított két bolygója csillagászati szempontból még újszülött, nagyjából 18,5 millió évesek. A Beta Pictoris c a második ismert exobolygó a rendszerben.

A kutatók a csillag látszólagos ingása alapján következtettek a bolygó jelenlétére, ez ugyanis közeli égitestek esetleges tömegvonzására utal – minél nagyobb az objektum tömege, annál jelentősebb gravitációs hatást gyakorol csillagára. A Beta Pictoris b gázóriást 2008-ban figyelték meg közvetlenül, ebből gondolták, hogy a helyi csillag ingadozását észlelhetik majd.

Anne-Marie Lagrange, a Grenoble Csillagvizsgáló munkatársa és kollégái az elmúlt 16 év adatait elemezve azonban arra jutottak, hogy kell lennie még egy exobolygónak a rendszerben. 

Az égitest jelenlétét 2019-ben igazolták, azóta pedig a Mathias Nowak, a Cambridge-i Egyetem szakértője által vezetett csoport a Very Large Telescope-ot használva, az ExoGRAVITY kollaboráció keretében közvetlen képet is készített róla.

Az exobolygók többségéről nem lehet ilyen felvételeket létrehozni jelenlegi technológiánkkal. A Beta Pictoris c esetében ugyanakkor az adatokból már jól ismerték mozgását, az észlelést pedig segítette, hogy fiatal, jelentős hőt kibocsátó objektumról van szó. 

A friss eredmények alapján az égitest 8,2 jupitertömegű, és csillagától 2,7 csillagászati egységre (ez az átlagos Nap-Föld távolság) kering, az égitest viszont jóval kisebb és halványabb, mint testvére. 

Ez arról árulkodik, hogy a két exobolygó eltérő módon alakult ki. A szakértők azt tervezik, hogy tovább tanulmányozzák a rendszert.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 16985





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet