Különleges anyaggal helyettesítenék a bőrt? SOHA többé nem kell az állatoknak szenvedniük!

2018. augusztus 5., vasárnap




Egy teljesen új, természetes, és strapabíró anyagot fejlesztettek ki spanyol tudósok ananászlevélből, mely a bőr helyettesítője lehet az iparban és a mindennapokban.

Hamarosan nem csak a vegán ételek, hanem a vegán cipők, bőrkabátok, és pénztárcák, retikülök világa is eljön végre?

Létrehozták ugyanis spanyol kutatók az úgynevezett ananásztextilt, mely a bőr tökéletes helyettesítője lehet, így nem csak állatbarát, de állítólag sokkal strapabíróbb is.

Dr. Carmen Hijosa nem csak orvosként dolgozott, hanem 15 évig élt és dolgozott a textiliparban is, egyfajta designerként. Hosszú vívódás után döntötte el, hogy orvosként megszerezett tudását arra fogja felhasználni, hogy egy új, nem állati, hanem növényi alapú textilszövetet fejlesszen ki.

A kísérleteibe a Fülöp-szigeteken kezdett bele, és hosszú évek kitartó munkájával sikerült létrehoznia egy új anyagot, mely forradalmasíthatja a bőripart, és annak piacát, és nem utolsó sorban állatok millióit mentené meg évente.

A kísérletezgetések közepette ugyanis rálelt egy anyagra, melyet úgy tudott létrehozni, hogy az ananászlevelek rendkívül erős szálú rostjait használta fel hozzá.

Az ananásztextil felhasználásával látványra és tapintásra is tökéletesen élethű bőr utánzat készíthető.

Az ananászlevelekből kifejlesztett új anyag, az ananásztextil – vagy, ahogy ott nevezik, Piñatex - egy rugalmas, jól szellőző, természetes textil, ugyanakkor épp olyan erős és ellenálló, mint a bőr, ezért cipők, táskák, bútorkárpitok és autó kárpit is készülhet belőle.

Rengeteg olyan ország van, ahol kapóra jönne a dolog, és már most is hatalmas ananászültetvények vannak, amiket még jobban ki lehetne ezzel az egésszel aknázni.

Az ananásztextil nagy előnye, hogy semmilyen környezetkárosító hatással nem jár, és megvédi az állatokat is.

Mindemellett még nagyon gazdaságos is, és nem jár extra költségekkel más technológiákhoz képest.

A körülbelül évi 40.000 tonnányi ananászhulladékkal amúgy sem tudott mit kezdeni a világ, és most végre teljes mértékben fel lehetne ezt a hulladékot használni. Gyakorlatilag szemétből lennének a jövő ruháig, így is lehetne mondani.

Bizonyára felmerült benned az a kérdés, ami sokakban a cikk olvasása közben: vajon milyen anyag lehet az ananásztextil, milyen lehet a tapintása, a keménysége?

Alapesetben olyan a jellege, mint egy vászonnak, de különböző megmunkálás során bőrszerű anyaggá is átalakítható, vagyis a bőrt is képes kiváltani.

Az anyag olyan jól szellőzik, hogy akár antibakteriális kötszerként is használni lehetne az orvostudományban.

Az ananásztextil alkalmas arra, hogy cipők táskák, egyéb használati tárgyak, sőt bőrszerű bútorkárpitok és autókárpitok készüljenek belőle. Az első ananászcipőket a nem túl távoli jövőben majd Camper és a Puma fogja gyártani.

tudomány technológia érdekes hihetetlen érdekesség


Megtekintések száma: 43567





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet