Különleges dolgot fedeztek fel egyetemi kutatók

2017. február 22., szerda




Egy rendkívül szokatlan ásványt fedeztek fel, mely hihetetlen dolgot állít elő.

Ásvány, speciális tulajdonságokkal

Hihetetlen dologra bukkantak egészen véletlenül az Oulu Egyetemen a kutatók. Teljesen megdöbbentek, amikor egy ásványt megvizsgálva, annak rendkívül szokatlan tulajdonságára derült fény.

Arról van szó, hogy a szóban forgó ásvány képes áramot előállítani. Igen, jól olvastad, ez nem valami tudományos fantasztikus regény bevezetője.

A KBNNO néven rögzített perovszkit-ásvány többfajta energiát képes átalakítani elektromos árammá.

"Olyan ez, mint valami generátor. Képes a hő, és a mozgási energiát átalakítani árammá." - nyilatkozta a felfedezésben résztvevő egyik kutató.

Korábban már találtak más olyan ásványokat is a kutatók, melyek képesek különféle energiákat átalakítani árammá, ez még nem is nagyon jelentős felfedezés, bár tény, hogy ritka.

Áramot állít elő

Eddig azonban minden egyes ilyennek megvolt a maga területe. Míg egyes ilyen ásványokat a napenergia hasznosításánál alkalmaztak, másokat a hőenergiánál.

A most felfedezett speciális ásvány különlegessége éppen abban rejlik, hogy több területen is alkalmazható. Nem csak a hő vagy a mozgási energiát képes árammá alakítani, hanem a napenergiát is, és mindezt egyetlen elemként, ásványként.

A tökéletes hatáshoz azonban módosítani kell a szerkezetét, ám kutatók szerint ez lehetséges. Ha ez sikerülne, képesek lennének olyan eszközöket gyártani, amiket tölteni lehetne hálózati csatlakoztatás nélkül.

Hatalmas haszna lehet

Ennek az ásványnak a használata óriási jelentőségű lehet, ugyanis egy kis módosítással konkrét energiatermelő elemmé alakítható.

Olyan szinten így van ez, hogy a jövőben különféle elektromos szerkezetek hajtásához, működtetéséhez tudják majd használni.

Egyes szakemberek különféle akkumulátorok újszerű megoldásaként is el tudnák képzelni, míg más mérnökök szerint akár űrhajók meghajtási rendszerének alapja lehet.

Az azonban még biztos, hogy sok munka vár még a kutatókra, és rengeteg technológiai fejlődés, hogy sikerüljön beépíteni a modern technológiánkba.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 50958





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet