Különleges hullámok a Mars felszínén

2017. február 21., kedd




A hullámoknak feltételezhetően köze van a Marsi élethez.

A Curiosity újabb fotóin elképesztő hullámok tűnnek fel a Mars porában, melyek sokat elárulhatnak a vörös bolygón uralkodó egykori életről, és arról a nagy mennyiségű vízről, mely beterítette a felszín nagy részét.

A Curiosity a NASA valaha volt egyik legtermékenyebb Mars járója, mely 2012 óta folyamatosan működik, és csak úgy ontja magából a képeket.

A bolygó felszínéről már így is rengeteg adatot szolgáltatott, és több, a Marsi élethez kapcsolódó remek felfedezést köszönhetünk neki, de a jelek szerint még mindig tud meglepetést okozni.

Életet egyelőre nem talált, ellenben rendszeresen készít olyan csodálatos fotókat, amelyek csodálattal töltik el a földi halandókat, hiszen nem minden nap láthatjuk egy másik bolygó felszínét.

Most ráadásul nem akármilyen fotók láttak napvilágot a Marsról, lévén a Curiosity olyan képeket örökített meg az utókor számára, amelyek bizonyítják, hogy a bolygón a szél hasonlóan látványos mintákat, hullámokat és fodrokat tud létrehozni a homokos felszínen, mint a Földön.

Ugyanakkor a szél mellett egyes dűnék kialakításában valószínűleg a víz is segédkezett még annak idején.

A szakértők szerint mélyen a felszín alatt komoly tengeri üledékek lehetnek jelen, melyekben akár fosszíliák is lehetnek.

Mások még mélyebb talajrétegekben Marsi olajat vizionálnak, ami szintén nem kizárt, és egy tényleges eséllyel rendelkező eshetőség.

A nagy kérdés az, hogy mikor lesz pontosan lehetőségünk arra, hogy mélyen a talajba nyerjünk betekintést, ugyanis a műszerek, és a Marsra küldendő eszközök kapacitása, és ereje véges.

Nem tudunk ma még hatalmas fúrókat az űrbe küldeni, és így az egyetlen, ami szóba jöhet, egy esetleges emberes Mars utazás.

Emberi erővel ugyanis már képesek leszünk a felszín alatti rétegekbe is betekinteni, ahol még rejtély, hogy mit fognak találni a tudósok.

Egyesek mikrobákat, mások komoly, összetett szintű életet sejtenek a felszín alatti barlangokban, üregekben, ahol még a víz is folyékony formában lehet jelen.

tudomány érdekesség mars marskutatás élet a marson érdeks


Megtekintések száma: 162943





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet