Különleges lila plazmával hoznának létre egészségesebb gyümölcsöket?

2016. december 21., szerda




Elképesztő ötlet látott nemrég napvilágot, melyet egy kísérlet is igazolt. Egy úgynevezett lila plazmával kezelnék az egyes gyümölcsöket, zöldségeket, hogy sokkal jobb legyen az ízük, és sokkal egészségesebbek legyenek. A technológiát hamarosan mindenhol bevezethetik. De vajon vannak veszélyei?

Nem vagyunk elég hatékonyak

Az egyes élelmiszerek, de főleg a zöldségek és gyümölcsök tartósítása mindig is probléma volt. Bár ma már ismerünk jó néhány fejlett módszert arra, hogyan is lehet ezeket hosszú ideig eltárolni, de a túlérés, vagy a szállítás során keletkező, kártevők által okozott sérülésekre aligha találtunk még napjainkban is hatékony eljárást.

Sőt, a zöldségek egészségéről, pontosabban egészségességéről sem gondoskodunk kellőképpen. Nem áll ugyanis rendelkezésre egy olyan globális, egységes technológia, és, vagy protokoll, mely elpusztítana minden vírust 100%-osan a gyümölcsökről.

A nemzetközi kínálatban fellelhető zöldségek és gyümölcsök igen nagy gócpontjai lehetnek a norovírusoknak-

A norovírus okozta betegség nagyon kellemetlen, jellegzetes tünete a hirtelen jelentkező hányás és/vagy hasmenés. A láz nem jellemző, ellenben lehetnek fejfájás és hasi görcsök. Ugyan néhány nap alatt megszűnik a betegség, még ma is nagyon kellemetlen, és igen gyakori az előfordulása is.

Új eljárás: lila plazma

Egy új, már-már szabadalmi eljárás vethet véget a problémának, és teheti nem csak egészségesebbé, de zamatosabbá is a gyümölcseinket. A tudósok ugyanis rájöttek arra, hogy ha lila plazmával kezelik ezeket a gyümölcsöket, akkor az kiöl belőle minden ártalmas kórokozót.

Bizonyos mértékig pedig képes zamatosabbá, ízesebbé is tenni a gyümölcsöket. A tudósok és kutatók nem a vakvilágba beszélnek, egy komoly kutatási anyaggal is tudják bizonyítani az állításaikat.

A kutatási anyagban egy kísérletről is beszámoltak, mely a gyakorlatban is képes volt bizonyítani állításukat. A kísérlet keretében kék plazmával kezeltek több áfonyaszemet.

A szemeket a kezelés előtt is megvizsgálták, majd utána is, és arra jutottak, hogy az eredmények szerint a gyümölcsöket egyértelműen sikerült 100%-osan sterilizálni.

Vagyis az emberi egészséget 100%-ban nem veszélyeztető, teljesen csírátlanított, kórokozómentes áfonyaszemeket kaptak.

De hogy pontosan mi is ez a lila plazma? Nem másból áll, mint levegőből, és elektromosságból. A két egyszerű összetevő képes megtenni a maga hatását, és teljesen kiirtani minden veszélyes organizmust a gyümölcsökben, anélkül, hogy a gyümölcs szöveteit károsítaná.

Nem veszélyes?

Természetesen az eljárás veszélyessége, vagy esetleges káros hatásai azonnal felmerültek az emberekben, és a szakmai oldal bizonyos képviselőiben.

A kutatók elmondták, hogy az eredményeik szerint semmilyen káros hatás nem éri ilyenkor a gyümölcsöket, sőt, ízesebbé teszi őket az eljárás.

Ugyanakkor a másik oldal arra próbál rávilágítani hogy a lila plazmával kezelt gyümölcsök és zöldségek talán nem rövidtávon jelentenek veszélyt, hanem hosszabb távon, talán generációs léptékben fejtik ki a hatásukat.

Azonban a felfedezést tévők szerint sokkal egészségesebb az így kezelésbe vett termék, ugyanis gyakran előfordul, hogy a jelenlegi technológiát használva a gyárban a növények, zöldségek és gyümölcsök sterilizálásához, használt eszközök fertőtlenítéséhez komoly vegyszereket használnak, amik végső körben bejutnak a gyümölcsökbe is.

A jövőben, néhány éven belül mindenhol elterjedhet az új technológia, ha az élelmiszer védelmi hatóságok igent mondanak a szabadalomra, és a lila plazmára.

tudomány technológia egészség feltáró


Megtekintések száma: 64235





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet