Különleges mesterséges emberi bőrt növesztett egy amerikai cég

2017. január 3., kedd




Így váltanák ki az állatkísérleteket a kozmetikai iparban.

Olyan, különleges, laboratóriumban kreált bőrmintákat hoztak létre a tudósok a MatTek nevű amerikai cég egyik kutatóállomásán, mely forradalmasíthatja a kozmetikai ipart.

Ugyanis ha beválik, és a fejlesztések jól folynak tovább, akkor ki lehet váltani az állatkísérleteket.

Ezek a mesterséges bőrminták minden tekintetben képesek úgy viselkedni, mint az emberi bőr, vagy az egyéb állatok bőre, ezért a jövőben háztartási tisztítószerek és hasonló termékek tesztelésére alkalmazhatják majd őket.

A termékek tesztelésével foglalkozó szervezetek általában állatokon próbálják ki az új anyagokat.

Ezt nem csak etikátlannak gondolják nagyon sokan, de kegyetlenségnek is, ugyanis időnként ezeknél az állatkísérleteknél súlyos mellékhatásokat szenvednek el az állatok, és pokoli kínokat élnek át.

A laboratóriumban tenyésztett bőr használatával azonban sokkal pontosabb eredmények születhetnek, így a szegény nyulak megúszhatják a borotválást és a kísérletezést.

Ezek a speciális bőrdarabkák egyenként egyötöd milliméteres vastagságúak, és kör alakúak. leginkább egy áttetsző kocsonyához hasonlíthatóak, és régebben felajánlott bőrsejtek, bőrmaradványok felhasználásával állították elő őket.

Egyedülálló módon a MatTek minden korosztály, nem és rassz bőrét képes létrehozni.

Erre azért is szükség van, mert a kozmetikai termékeket lehetőleg minél szélesebb embertípuson kell tesztelniük ahhoz, hogy a terméket biztonságosnak lehessen ítélni.

Ezek a minták első ránézésre mind ugyanúgy néznek ki, valójában az egyes bőrdarabok szerkezete más és más, ugyanis minden bőrtípus kicsit más, még akkor is, ha látszólag semmilyen eltérés nem fedezhető fel köztük.

Sokan azért fogadták kitörő örömmel a projektet, és a bejelentést, mert ezzel véget lehet majd végleg vetni a különféle állatkísérleteknek a kozmetikai iparban.

Ugyanis az előzetes eredmények szerint ezek a mesterséges bőrminták sokkal pontosabb szimulációt tesznek lehetővé, így tudományos szempontból is sokkal jobbak, mint az állatok. Nem utolsó sorban: a módszer így sokkal megbízhatóbbá vált.

A kísérlet után egy eszköz felméri, hogy mennyi festék maradt, ezzel pedig következtetni lehet arra, hogy a sejtek milyen arányban pusztultak el a teszt alatt – minél több halt el, annál irritatívabb a vizsgált anyag.

Az Európai unió már betiltotta az állatkísérleteket ugyan, de a világ számos nagy országában ez még ne akadály, a titokban folytatott állat kísérletekről nem is beszélve.

Ez a felfedezés és megoldás azonban végre új irányba vihet minden teszteléssel foglalkozó céget, mivel a bőr előállítása nem csak hatékony, de egyszerűbb is, mint a kísérleti állatokat eltartani.

egészség feltáró egészség megelőzés


Megtekintések száma: 48945





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet