Különleges valamit filmeztek a Csendes-óceán mélyén

2017. március 1., szerda




Egy különleges mélytengeri jelenségről készült felvétel.

Ha megnézed a képet, az az első, ami eszedbe juthat, hogy ez egy csészealj, és talán valamiféle idegen repülő korong suhant el a kamerák előtt a víz alatt.

Gondolhatod ezt jogosan főleg annak tekintetében, hogy az utóbbi években egyre több teória kapott szárnyra arról, hogy az idegen életformák talán a Föld vizeiben óceánjainak legmélyén rejtőznek a világ elől.

Azonban ilyenről ebben az esetben szó sincs. A képen látható különös valami ugyanis nem más, mint egy bizarr külsejű élőlény.

Méghozzá ez egy speciális mélytengeri medúza, amit a Csendes-óceán nyugati részénél filmeztek le, és figyeltek meg a NOAA munkatársai és kutatói.

A NOAA az expedíció égisze alatt távirányítású robotot használ tudományos zászlóshajója mellett, hogy szemügyre vegye a védett vizeket, amelyek változatos élővilágnak adnak otthont.

Allen Collins, a szervezet zoológusa szerint a megfigyelt élőlény a bunkósmedúzák nemébe, a Rhopalonematidae családhoz tartozik. Ezek az állatok elsősorban a mély óceánban élnek, esernyőszerű megjelenésükről ismerhetőek fel.

A medúzának kétsornyi tapogatója van, amik egyikével felfelé, a másikkal pedig lefelé tapogatja ki, és érzékeli a környezetét. Az emésztőrendszere mélyvörös, és egyelőre nem egyértelmű a tudósok számára, hogy miért rendelkezik kétfajta - fel és lefelé álló - tapogatóval.

Talán a manőverezésben segíti, vagy a táplálékszerzésben, de egyelőre ezek csak halovány találgatások.

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

érdekes video érdekesség természet


Megtekintések száma: 133727





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet