Különlegesen bizarr alakú amőbát találtak

2017. február 10., péntek




Úgy néz ki, mint Gandalf kalapja a Gyűrűk urából.

Új amőba faj

Nemrég egy olyan furcsa alakú amőbát fedeztek fel a kutatók, mely annyira hasonlított az egyik Gyűrűk ura szereplő kalapjára, hogy a Arcella gandalfi nevet adták neki.

Ha megnézzük erről az amőbáról készült képet, jól láthatjuk, hogy melyik ez a szereplő, de nem árulunk zsákbamacskát, eláruljuk, hogy Galdalfról van szó.

Ő volt a Gyűrű ura híres, és nagyon nagy erejű hős mágusa, és a fején hordott kalap valóban úgy néz ki, mint ez az amőba. Vagy maga az amőba hasonlít a kalapra?

A São Paulo-i Egyetem egyik zoológusa fedezte fel ezt az amőbafajt. Korábban már voltak megfigyelések, melyek látni vélték ezt az amőbát, de akkor még nem voltak biztosak a kutatók abban, hogy ez egy teljesen új faj.

Ráadásul igen nehéz manapság új fajra bukkanni az amőbák között, mivel ezek az élőlények nagyon aprók, és nem kutatják őket túl széles körben.

Olyan, mint Gandalf kalapja

AZ amőbák világa nem csak színes, de különböző, és változatos is. Nagyon nagy a biológiai diverzitás köztük, és a különféle formájú és méretű fajok.

A most felfedezett új faj azonban egyedülálló abban, hogy külső burkának alakja hasonlít egy nagy varázslókalapra. Az amőba színe fekete vagy sötétszürke, és a közepén található egy nyílás, mely az amőba emésztőrendszeréhez tartozik.

Eredetileg az vezetett a felfedezéshez, hogy az amőba egyed darabjait sikerült korábban azonosítani valahol Brazíliában, egyes édesvizekben.

Ezekben az édesvíz mintákban találták meg először, de itt még csak az amőba egyes foszlányait, így nem volt biztos, hogy új fajról van szó, mert nem állt rendelkezésre elég anyag az azonosításhoz.

Végül az egyik mintából mégis sikerült izolálni az élőlényt, melyet 180 amőbafaj mintájával hasonlítottak össze, mire kiderült, hogy valóban egy eddig ismeretlen fajról van szó melynek ráadásul különös alakja van.

A rejtélyes kalap funkciója

Magát az amőbát végül sikerült a megfelelő nemzetségbe is besorolni, eredetileg ugyanis az Arcella nemzetség tagja.

Ebbe a csoportba tartozik a legtöbb héjas amőba, melyek mocsarakban, vizes és nedves talajban élnek.

A felfedezése óta természetesen az volt a legnagyobb talány, hogy mire kell az amőba kalapra emlékeztető alakja, és hogy van-e egyáltalán valamiféle funkciója.

Az amőba maga alig 81 mikrométer átmérőjű és 71 mikrométer magas, színe a világossárgától a barnáig változhat. Az új amőbáról az is kiderült, hogy egyedül Dél-Amerikában fordul elő.

Sok elmélet létezik arról, hogy pontosan mi is lehet ez a különös kalap, vagy sapka alakú külső héj, és az amőba mire használja.

Egyesek úgy gondolják, a testrész egyfajta páncél lehet, ezzel viszont ellentmondásos, hogy héjuk maradványait rendszeresen találják meg apró ragadozókban.

Egy másik elmélet szerint ez a különleges alakú héj a kiszáradás ellen védi az amőbát, és annak belső szerkezetét. Ezzel a módszerrel képesek ugyanis az élőlények egyfajta apró, elzárt mikrokörnyezetet kialakítani, és megvédeni magukat a szárazság ellen.

Lehetséges az is továbbá, hogy az UV sugárzás ellen véd a "kalap". Egyelőre nem tudni túl sokat az amőbáról, de a jövőben a kutatók szeretnék megfejteni a kalap funkcióját, és az amőba viselkedését.

tudomány érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 68421





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet