Különös erők gyorsítják fel az elektronokat az űrben: a NASA tudósai sem jöttek rá a rejtélyre

2016. november 18., péntek




A NASA tudósai észrevették, hogy egy titokzatos erő valamiért képes felgyorsítani az elektronok mozgását az űrben. A fénysebességgel száguldó elektronok rejtélyét még nem sikerült senkinek megfejteni.

Olyan helyen láttunk nagy energiájú elektronokat, ahol szerintünk nem kellene lenniük, és semmilyen modell nem passzol rájuk. Alapvető hiányosságot találtunk a tudásunkban - mondta David Sibeck, a Goddard Űrközpont munkatársa.

Rejtélyes jelenség

A nagy sebességű elektronokat a THEMIS űrmisszió során észlelték. Ebben a programban öt műholdat küldtek Föld körüli pályára, hogy megfigyeljék a védelmező mágneses mező működését.

Eredetileg ugyanis az lett volna az egész kutatás célja, hogy megértsék, mi váltja ki a geomágneses viharokat. Ezeknek a viharoknak a megértése azért fontos a tudomány számára, mert ezek a viharok képesek megzavarni a földi kommunikációs rendszereket.

Azonban olyan dolgokat tapasztaltak, amik nem csak, hogy nem magyarázzák meg a dolgokat, de újabb kérdéseket vetnek fel, és egy nagyon furcsa rejtélyt, vagy anomáliát.

Nem tudják, mi okozza

Ekkor észlelték a szokatlan anomáliát, melyet még senki sem tudja, hogy mi okoz. A NASA már gőzerővel vizsgálódik egy ideje, de egyelőre semmilyen elméletet, teóriát, vagy hipotézist nem sikerült ráhúzniuk a jelenségre, ami előtt mindenki értetlenül áll.

A Napból folyamatosan áramlanak a Föld felé a nagy energiájú elektronok, de a mágneses pajzs megvéd minket a káros hatásuktól.

Amikor az elektronok elérik a magnetoszféra legkülső peremét, a mágneses mező lelassítja őket, és a legtöbbjük elterelődik az űr felé. Néhány azonban egyenesen visszaverődik a Nap felé, és nagy energiájú, szupergyors elektronok köteléke jön létre.

A kutatók sejtése az volt, hogy a peremen ide-oda mozogva nyerik az energiát, és gyakorlatilag ez gyorsítja fel őket közel fénysebességre. Azonban a mostani mérésekből kiderült, hogy nem a napból szerzik az energiájukat.

Adódik a nagy rejtély, hogy akkor mi okozza, és hogyan képes rá, hogy felgyorsítsa ezeket az elektronokat.

A tudósok egyelőre nem tudják megmagyarázni, hogy ez miként történhet meg. Nagyon úgy néz ki, hogy ezek az elektronok el sem érik a peremet.

Vagyis egy eddig még nem észlelt, ismeretlen erő fejthet ki rájuk valamiféle hatást. A NASA tudósai arra gyanakodnak, hogy valami sokkal kisebb elemi mechanizmus lehet a rejtély megoldása, melyet az sem kizárt, hogy a kvantumfizika fog tudni csak megválaszolni.

Sötét energia, vagy kvantum húrok rezdülései

A titokzatos anomália kapcsán az is felvetődött már a kutatókban, hogy talán a régóta keresett sötét energiára találtak végre bizonyítékot, mely kihat valahogyan az elektronokra.

A sötét energiát soha nem sikerült még minden hitelt érdemlően érzékelni, vagy mérni, de ha az elektronok egy külső, eddig nem ismert erő hatására gyorsulnak, felmerülhet a sötét energia közbenjárásának elmélete is.

Egy másik teória szerint kvantumfizikai szinten létező, folyamatosan vibráló húrok kezdik maguk előtt tolni az elektronokat. Ez a merész elmélet ugyan rengeteg dolgot nélkülöz, és bizonyíték sincs rá, mégis szóba jöhet a kutatók szerint.

rejtély fizika rejtélyek csillagászat űrkutatás sötét anyag kvantumfizika sötét energia


Megtekintések száma: 81624





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet