Különösen viselkedik a Betelgeuse, felrobbanhat az égbolt egyik legfényesebb csillaga

2019. december 30., hétfő




Szokatlan homályosodást észleltek a csillagászok az Orion csillagkép legfényesebb csillagán, a vörös óriásként haldokló Betelgeuse-ön. 

Egyelőre senki nem tudja, mi történik pontosan, de a feltételezések szerint a megfigyelés a Betelgeuse közeli szupernóvává alakulásának jele is lehet.

Betelgeuse felrobbanásáról szinte évről-évre jelennek meg hírek, feltételezések, nem biztos tehát, hogy a mostani adatok tényleg ezt jelzik előre. 

Decemberben mindenesetre a szokásosnál jelentősen halványabbá vált a Földtől 5-600 fényévre lévő óriáscsillag, soha korábban nem látták még ilyen gyengének a fényét.

A Betelgeuse nagyon régóta foglalkoztatja a csillagászokat és az amatőröket.

Az Orion csillagkép második legfényesebb égitestje az egyik legnagyobb méretű ismert csillag, átmérője kb. ezerszerese a Napének, szokásos fényereje pedig a százezerszerese. 

Ha a Betelgeusét a Nap helyére „tennénk”, a csillag egészen a Jupiterig érne.

A csillag vörös óriásként életciklusa végén tart, csillagászati értelemben lényegében bármelyik pillanatban felrobbanhat, igaz, ez azt jelenti, hogy egymillió éven belül bármikor – kis esély arra is van, hogy már fel is robbant, csak ennek még nem ért el hozzánk a fénye. 

Amikor ez megtörténik, az erős fényjelenség a föld nappali égboltján is tisztán kivehető lesz, éjszaka pedig nagyjából akkora lesz a fénye, mint a teliholdnak.

Ha a közeli szupernóva-robbanás bekövetkezik, a csillagászok élőben tanulmányozhatnák az univerzum egyik leglátványosabb eseményét.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes univerzum


Megtekintések száma: 16023





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet