Kutatók tárták fel a kolerabaktérium végső titkát: ez hátborzongató!

2018. augusztus 29., szerda




Rájöttek valamire, ami nagyon hosszú időn át rejtély volt a tudomány számára. Ez pedig igazán ijesztő következtetéseknek ad teret...

Megfejtették a kolerabaktérium titkát: fő ellensége, az amőba elleni védekezésként annak belsejében bújik meg, így él túl nedves környezetben – írja az MTÍI.

A kolerát okozó baktérium fő terjesztője a szennyezett víz. 

A vízben azonban a kolera kórokozójának, a Vibrio cholerae baktériumnak meg kell magát védenie a falánk amőbákkal szemben. 

A Lausanne-i Egyetem munkatársa, Melanie Blokesch vezette kutatócsoport vizsgálatai szerint a baktérium megszállja az amőbát.

Belényomul, elrejtőzik egyik sejtszervecskéjében, ahol az amőba nem tudja felemészteni, és ott szaporodni kezd.

A tudósok azonosították azokat a molekuláris mechanizmusokat, amelyek lehetővé teszik a baktériumnak, hogy az amőba úgynevezett ozmoregulációs szervecskéjében rejtekhelyet alakítson ki magának. 

Ennek a sejtszervecskének az a feladata, hogy a belső nyomást egyensúlyba hozza a külső víznyomással.

A kutatók arra is rájöttek, hogyan tud a Vibrio cholerae az általa megszállt amőbából ismét kitörni: különböző felszabaduló enzimek, illetve az ostora segítségével.

A kórokozónak ezek a tulajdonságai nagy jelentőséggel bírnak az emberek megfertőzésénél is, ezért a fertőzőképesség fontos faktorai. A szakértők feltételezése szerint a vizes élettér egyfajta kiképzőterület a baktériumnak.

Az eredmények, amelyekről a tudósok a Nature Communications szaklapban számoltak be, arra utalnak, hogy a Vibrio cholera alkalmazkodása az amőbákhoz hasonló ellenségekhez abban is szerepet játszott, hogy egy emberekre is veszélyes patogénné váljon.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség hátborzongató vírusok


Megtekintések száma: 18177





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet