Kutatók vizsgálták, mi történne a Földünkkel, ha leállna a forgása: hátborzongató eredmények

2021. július 28., szerda




A legpesszimistább elképzelések válhatnak valóra?

Ha megállna a Föld forgása, a bolygó egyik fele fagyos, kopár, és sötét vidékké válna, míg a másik fele egy égő katlanná. Ráadásul léteznek olyan tényezők, melyek akár egyik napról a másikra megállíthatnák a forgásunkat.

A Föld forgása a keletkezése óta folyamatosan lassul. Ergo egy napin, sok száz millió év múlva be fog következni az, hogy megáll. Ez a bolygó pusztulását fogja előidézni, ugyanis onnantól kezdve lényegében olyan állapotok fognak uralkodni rajta, hogy a legtöbb lény számára lakhatatlanná fog válni.

A nagy kérdés az, hogy pontosan mi történne, ha leállna a Földünk forgása? Milyen eseményekkel, kataklizmákkal és hatásokkal kellene szembenéznünk? ÉS mekkora az esélye, hogy ez sokkal hamarabb következzen be?

Mi történne, ha leállna a forgás?

Igen drasztikus következményei lennének annak, ha leállna a Földünk forgása. Ez szabályozza ugyanis azt, hogy 24 órásak a nappalok, és hogy a Nap reggel feljön, este pedig lemegy. Így éri egyenlő napfény a bolygót, és ez szabályozza a hőmérsékletet is.

Elkezdene lehűlni a sötétben maradt részeken a hőmérséklet, míg a Napos oldalon felforrna a Földgolyó. Az egyik felén jeges hideg és sötét világ alakulna ki, míg a másikon egy forrongó katlan, ahonnan minden tengervíz és nedvesség elpárologna.

Egyedül az átmeneti zónák maradnának rövid ideig élhetőek, ahol a nap fénye még látszik, de kezd sötét lenni.

És hogy mi lenen velünk, emberekkel? Nem élvezhetnénk ezt az átmeneti zónát sem, az első órákban valószínűleg az emberiség 98%-a azonnal elpusztulna.

Méghozzá azért, mert gyakorlatilag mindenki azonnal elrepülne. A forgás okozza ugyanis részben a gravitációs vonzóerőt is, így ez ha megszűnik, nem tartana semmi minket a talajon.

Aki az egyenlítő körül tartózkodik, az 465 méteres másodpercenkénti sebességgel – ami körülbelül 1674 km/óra -, aki például San Francisco környékén, az “csak” 368 métert tenne meg egy szekundum alatt, ami 1325 km/órás sebességként realizálódik.

A legtöbben ebbe azonnal belehalnának már a levegőben, az óriási gyorsulás miatt.

Ijesztő hatások

A sarkokon valamivel több ideig életben lehetne maradni, de csak pár órával lehetne ott is késleltetni az elkerülhetetlen véget.

A szél nagyobb erővel száguldana a felszín közelében, mint egy atombomba lökéshulláma, így mindent letarolna a felszínen. Gigantikus viharok tombolnának, és csak a felszín alatti mély bázisokon lehetne esélyünk a túlélésre.

És itt sem sokáig, ugyanis a forgással a Föld magja is leáll, ezzel pedig megszűnik a Földet védelmező mágneses mező, így a Napunk gyilkos sugarai elérnék a felszínt, és mélyen a Földkéregbe bejutva rövid időn belül elpusztítaná az emberi faj utolsó túlélőit is.

Egy becsapódó aszteroida elhozhatja a véget

Egy kellően nagyméretű, és megfelelő szögből becsapódó aszteroida képes lenen elhoznia véget a számunka.

Még ha túl is élnénk a becsapódást, azonnal egy kietlen, halálos világban találnánk magunkat. A fent leírt folyamatok sokszorosan kiteljesedett képével kellene „beérnünk”.

A forgási sebességet a forgás irányával merőlegesen becsapódó aszteroida képes lenne akár meg is állítani, ha annyira nagy a mérete és a sebessége. 

De megnyugtatunk mindenkit, ebben az esetbe hamarabb semmisülne meg az emberiség 99%-a, minthogy túl kelljen élnie egy forgás nélküli rideg világban.

Szerencsére elméleti szinten sem túl nagy az esély, hogy pont így csapódjon be, és egy pont ekkora nagyságú aszteroida bolygónkba, de ahogy mondani szokták: az ördög nem alszik…

OSZD MEG másokkal is!

katasztrófa tudomány földünk az emberiség jövője kataklizma


Megtekintések száma: 120870





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet