​Kutyák segíthetenek kiszűrni a koronavírusos utasokat

2021. március 27., szombat




A finn fővárosban pár napja kezdte meg igencsak fontos munkáját egy négylábúakból álló csapat.

A négy kutyát (Kössi, Miina, Valo és E.T. a nevük) arra képezték ki, hogy az emberek verítékéből kiszagolják, ha az illető koronavírus-fertőzött. 

A Smithsonian Magazine beszámolója szerint a Helsinki reptér nemzetközi érkezési oldalán teljesítenek szolgálatot, először csak kísérleti jelleggel.

Minden beérkező utas egy külön szobában egy e célra kapott törlőkendővel letörölgetheti magáról az utazás izzadtságát, majd a kendőt egy steril fém csészébe helyezi. A csészéket azután a kutyakiképző az eb elé helyezi, és az, ha olyan mintát szagol, amelyet koronavírussal fertőzött utas hagyott, jelez a lábával, ezért persze jutalmat is kap, az érintett utast elkísérik a reptéri orvosi szobába, ahol ingyenes mintavételt és tesztet végeznek rajta. 

Az orvosi szobát a reptér közelében lévő Vantaa városa üzemelteti.

A FINAVIA (a finn reptereket üzemeltető társaság) sajtóközleménye szerint a kutyáknak nem jelent nehézséget kiszimatolni a kórokozó jelenlétét, az eredmények pedig biztatóak. Az előzetes tesztelés során, amelyet a Helsinki Egyetem állatorvosi kara segítségével végeztek el, a kutyák a fertőzöttek szinte száz százalékát ki tudták szagolni még azelőtt, hogy bármilyen tünetet produkált volna az utas.

A kutyák sokkal kisebb mintából képesek azonosítani a Covid-19-et, mint az egészségügyi intézményekben PCR teszteket végző laboratóriumok, mindössze 10-100 molekulára van szükségük az ebeknek a sikeres szimatoláshoz. A kutyák kiképzését a Helsinki Egyetem kutatói által fenntartott Wise Nose (Bölcs Orr) nevű csoport végezte, és az általuk alapított Nose Academy (Orr Akadémia) nevű társaság végzi a munkát a reptéren.

A későbbiekben a vámhivatal kutyái átvehetik majd a mostani csapat szerepét, a hivatalos kutyás tesztelésre a jogi kérdések tisztázását követően kerülhet majd sor. „Együttműködünk a finn vámhivatallal, segítünk előkészíteni azt az időszakot, amikor majd ők végzik e munkát” – mondta Susanna Paavilainen, az egyetem kutyás kutatócsoportjának vezetője. A kutyákat már tavasszal elkezdték képezni, akkor a PCR tesztek alapján pozitívnak bizonyult egyének nyál- vagy köpetmintáival kísérleteztek. Az első tesztekről a BMC Infectious Diseases szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint egy hetes kiképzés után kettősvak kísérletekben a kutyák a minták 94 százalékában sikeresen választottak. A további munkáról, amelyben már a bőrről letörölt veríték volt a minta alapanyaga, egyelőre csak preprint változatban van kész a tanulmány (vagyis ez még nem jelent meg hivatalos, szakmailag ellenőrzött folyóiratban).

A 10 kiképzett eb közül összesen 4 fog dolgozni a reptéren, egyszerre ketten lesznek szolgálatban, a műszakok hosszát az egyes kutyákhoz szabják majd.

„Egyszerre két kutya dolgozik, kettő pedig pihen, hisz az orrukat is pihentetni kell időnként. A szolgáltatást elsődlegesen a külföldről érkező utasok számára szeretnénk majd biztosítani.” – mondta Paavilainen.

Anna Hielm-Björkman, a Helsinki Egyetem kutyás kutatócsoportjának vezetője elmondta, az világos, hogy valamilyen illatanyagot szimatolnak ki a kutyáik, azonban elképzelésük sincs, hogy ez milyen anyag lehet. A kutyák számtalan betegséget kiszagoltak már eddigi is a maláriától a diabéteszen át a rákig.

A Helsinki reptér a második a világon, ahol kutyák segítségével szűrik ki a Covid-19 fertőzésben szenvedő utasokat, a nyáron Dubaj repterén vezettek be hasonló szűrést, helyi rendőrkutyák segítségével.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 17661





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet