Láttad már a világ legnagyobb földcsuszamlását?

2016. november 23., szerda




Egy amerikai bánya dolgozói szemtanúi lehettek ennek a jelenségnek, ráadásul a világ legnagyobb ember által kivájt lyukában.

Ha imádod a monumentális méreteket, akkor ez tetszeni fog. Egy amerikai bányában még 2013-ban bekövetkezett egy olyan gigantikus földcsuszamlás, melyet mind a mai napig a világ legnagyobb földcsuszamlásaként tartanak számon.

A Bingham Canyon bánya, más vagy ahogy sokan emlegetik, a Kennecott rézbánya egy külszíni fejtés az egyesült Államok Utah Államában Salt Lake City közelében.

A bánya egyik oldala zúdult le a gödör aljára, elsodorva, utakat, épületeket, és óriási földtömeg töltötte fel a fejtés alját.

Nem mellesleg érdemes megemlíteni, hogy két világrekord is találkozott itt: a világ legnagyobb fölcsuszamlása, és a világ legnagyobb ember által vájt lyuka. A lyuk méretei leírhatatlanok. Egy kilométer mélyre nyúlik a földbe, és közel 4 kilométeres az átmérője.

Az 1907-es évtől működő rézbánya az ország szénkészletének 25%-át termeli ki. Rengeteg lépcsőzetes peronon spirális alakban szállították a földet és a rezet a lyukból, azonban 2013-ban történt valami.

A bánya mérnökei ugyanis észrevettek valami szokatlant. Mégpedig azt, hogy a bánya egyik oldalán a lyuknál megmozdult a föld. Ráadásul folyamatosan elkezdett tovább csúszni a talaj, naponta néhány millimétert.

A bánya mérnökei már februárban észrevették, hogy az egyik oldalon megmozdult a föld, és napi egy milliméteres sebességgel csúszik lefelé. A szakemberek állandóan figyelték az oldalt.

A bányát végül akkor evakuálták, amikor egy áprilisi délutánon a föld már 5 centimétert is csúszott, mely előre jelezte az omlásveszélyt.

A földcsuszamlás bár nem okozott halálesetet, de dollármilliókban mérhető kárt igen. Évekre leállította a bányában a munkát, ugyanis a beomlott földet ki kellett hordani, és a föld alatt rekedt járműveket is ki kellett menteni.

Ahogy végignézünk ezen a gigantikus földcsuszamláson, egyszerre fog el minket a csodálat érzése és a félelem.

De a természet már csak ilyen: egyszerre tud minket megijeszteni, és elkápráztatni.

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 109226





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet